Ulykke ved RHI på Herøya - igjen

PORSGRUNN (NRK): Politiet meldte i morges at det brant i et RHI-bygg på Herøya industripark i Porsgrunn. Senere ble det meldt at det ikke var en brann.

RHI ved Herøya industripark

Også i dag ble det meldt om en ulykke ved RHI på Herøya. Dette bekymrer DSB, som vil være med Arbeidstilsynet på tilsyn.

Foto: Stian Wasjø Simonsen / NRK

Klokken 07.26 fikk Telemark politidistrikt melding om brannen av 110 Telemark. Brannvesen, ambulanse og politi rykket da ut til stedet.

Kontroll

Ulykken skjedde i bygg 132, der bedriften RHI holder til. Det er den gamle magnesiumfabrikken til RHI.

– De ansatte ved bedriften har håndtert brannen, og har kontroll på situasjonen, sier politiets operasjonsleder Aadne Røilid til NRK klokken 07.40.

Fagleder fra brannvesenet og en politipatrulje følger opp på stedet og etterforsker hendelsen.

– Men det er meldt om at det er kontroll, og det skal ikke lenger være noen fare, sier Røilid.

Klokken 08.55 melder politiet at det ikke var brann ved RHI i morges. I stedet har en magnesiumbeholder vært overopphetet.

I en e-post til NRK avkrefter også RHI meldingene om brann i anlegget.

– Vi fikk en temperaturøkning på et av skallene i smeltehallen med påfølgende «hotspot». I tråd med gjeldende prosedyre ble også beredskapsstyrkene utkalt for å bistå ved behov, situasjonen ble imidlertid avklart av egne mannskaper og brannvesenet kunne returnere etter kort tid, skriver RHI i e-posten.

Redde på jobb

Vi skal ikke lenger tilbake i tid enn 27. desember i fjor, at det sist var dramatisk ved RHI på Herøya. Da var det en smelteovn ved RHI som eksploderte, og flytende magnesium lekket ut.

Eksplosjonen i dag er ikke første gang en slik hendelse inntreffer ved fabrikken RHI. I oktober skrev NRK at de ansatte ved fabrikken er redde og frykter for sin egen sikkerhet når de er på jobb.

En tidligere ansatt og en som fortsatt er ansatt i RHI sto frem, men ville være anonyme, i frykt for å ikke få nye jobber.

– Det var en grusom arbeidsplass. Helt jævlig, sier mannen som ikke jobber hos RHI lenger. Han sier han flere ganger var redd. Han opplevde flere branner og eksplosjoner i sin tid i bedriften. Han får støtte av en som fortsatt jobber hos RHI.

– Det er en ukultur i bedriften. Og ja, det er mange som er redde. Jeg er redd, ledelsen tar oss ikke på alvor, sier arbeidstakeren, som er på jakt etter ny jobb.

I romjulen lagde NRK denne saken om eksplosjonen ved RHI på Herøya:

Se video her.

DSB: Uakseptabelt

Produksjonssjef ved RHI, Jan Terje Solheim, sa til NRK i romjulen at de beklager at det nok en gang skjedde en eksplosjon ved fabrikken.

– NRK har referert med enkeltmennesker som er redde, og det må vi ta innover oss. Vi har stadig undersøkelser blant de ansatte, og de viser at flertallet ikke er redde for å jobbe ved RHI. Selvsagt er det enkelte ansatte som tar slike hendelser mer innover seg, og det er viktig for oss å fange opp dem, sier han.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil være med neste gang arbeidstilsynet har tilsyn hos RHI på Herøya.

Årsaken er at DSB mener det har vært uakseptabelt mange ulykker hos RHI den siste tiden.