Ukens fredagskåseri

Druesteiner og heterofile gamle menn opptar vår kåsør denne fredagen.

Thor Øistein Eriksen
Foto: Christina Førli Aas / NRK

 

Har du tenkt over hvor det er blitt av steinene i druene? Da jeg var guttunge var det alltid steiner i druene. Og historien som ble fortalt var at svelga du steinane ville de sette seg fast i blindtarmen og til slutt ville det vokse en kjempestein i magen din og du ville bli 30 kilo tyngre. Ja, ja det ville jo for så vidt ikke vært det verste for meg som så ut som en pipestilk med rødt hår og fregner. I dag er det ikke steiner i druene. Og vet du hvorfor. Jo steinene i druene forsvant for to år siden fordi druespiserne var lei av å spytte de ut. Ja når du tenker deg om husker du sikkert at det før i tida alltid var fullt opp av druesteiner på torger og streder, busser og parkeringsplasser For ikke å snakke om golva i sykehuskorridorer og ved senger, masse druesteinar over alt. Hadde det blitt spytta ut flere steiner ved sykehussengene hadde sykehusene sett ut som italienske vinmarker. Og det hadde jo ikke vært så gærent. Derfor ble det slutt på steinene i druene. Så nå vet du det.

I dag - da jeg gikk til jobben snek jeg meg langs hushjørnene av frykt for at noen skulle se meg. Jeg nærmest krøp inn i bilen med et teppe over hodet som en kriminell på vei inn i rettslokalet. Heldigvis var det ingen fortografer inærheten. Jeg mener jeg så nabokona skjult bak gardinet. Men det kan bare ha vært innbilning. Nå gjaldt det å komme til jobben usett.

sa jeg til meg selv. Så får jeg heller bruke resten av dagen til å planlegge hvordan jeg skal komme meg hjem mest mulig anonymt. Og på jobben sitter jeg med høye skuldre borti en krok og prøver med alle midler å skjule min heterofile legning. Det har likestillings og diskrimineringsombudet Beate Gangås bestemt. Vi heterofile menn på 50 skal gjemmes og glemmes. Vi er altfor brautende, altfor sta og har levd for lenge, mener ombudet. Det er mye bedre med blinde syersker, inkontinente brannmenn, lesbiske budeier og speewaykjørere med et bein og uten hue - i kommunestyrene. Få dem inn jag alle de rare heterofile, grisete 50-åringer på dør. Plasser dem i leirer slik at ulvene kan ete dem opp.

Å - hadde jeg bare vært lesbisk kvinne på 32, hatt neglsprekk og fotsopp og bare bitte litte granne flass i håret, tenker jeg. Da ville likestillingsombudet strøket meg varsomt over kinnet, sagt dikke dikk, kilt meg under den vestre puppen og tvangskvotert meg inn i Skien bystyre mens verdens mest populære skiensmann Rolf Erling Andersen ble lagt i tvangstrøye og plassert ombord på en kjempelekter som gikk fram og tilbake på Skienselva mellom Skien og Porsgrunn, til allmen beskuelse og spotting. Om bord var 1674 andre heterofile menn på 40 og 50 år.. Alle utkvoterte fra kommunestyrer over hele Norge. Og annenhver fredag kommer det svære delegasjoner fra EU. Og alle politikerne og byråkratene - der ingen er eldre enn 34 - ler og koser seg og ser på raringene inne i bura før de tar bussen opp til Kikuthytta for å spise middag. Hurra for Likestillings- og diskrimineringsombudet Beate Gangås hojer de utover Gjerpensdalen. Og så tar de hverandre i hendene og jubler for Beate. Og akkurat da - 6 kilomter unna på Gjerpen kirkegård - reiser en mann seg fra graven, vandrer ut på pynten, under ham ligger Gjerpensdalen. Et par skrekkslagne ender kvekker av gårde da de får se gjenferdet skrike ut over et blikkstille Børsesjø like under

- Jeg er homo og stolt av det. Kan jeg bli med i Skien bystyre?, roper han ut så det høres helt til Vealøs. Jeg heter Vidkun - Vidkun Quisling. Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra likestillings og diskrimineringsombud Beate Gangås. Hvis du som er på vei fra Skien over Siljan nå, ser en dame i skogbrynet litt tilsjasket etter en fuktig aften, så fortell henne at det er veldig lett å gå seg vill i skogen hvis det er mange trær.

HØR VÅR KÅSØR HER!