NRK Meny
Normal

Tror bilbande herjer på Sør- og Østlandet

Over 130 biler på Sør- og Østlandet har blitt utsatt for innbrudd i løpet av det siste halvåret.

Stjal bilratt

Tyver stjal blant annet ratt fra flere biler som stod parkert i Skien.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Natt til mandag dukker tyver opp i Skien. Målet er parkerte biler. På under ett minutt er airbag og ratt fjernet fra en Mercedes, og på under 20 minutter har ytterligere ni biler lidd samme skjebne.

I alt 13 biler ble utsatt for innbrudd i Skien natt til mandag. Innbruddene føyer seg inn i en lang rekke av lignende hendelser på Sør- og Østlandet. Siden juli har politiet registrert 44 lignende innbrudd, eller innbruddsforsøk, på Øst, Sør-Øst og Sørlandet.

Så sent som natt til torsdag forsvant airbager og ratt fra seks biler utenfor en bilforretning i Vågsbygd syd for Kristiansand.

Videoen viser hvordan tyver bryter seg inn i flere biler i Skien og stjeler ratt og navigasjonssystem.

Bilder fra et overvåkingskameraer viser hvordan tyvene på kort tid bryter seg inn i flere biler.

Kan være omreisende bande

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Aadne Røilid, sier at politiet har mistanke om at det er mobile vinningskriminelle som står bak de 13 innbruddene i Skien.

Knust bilrute

Tyvene brøt seg raskt inn i bilene ved å knuse bilruter.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Det har vært lignende tyverier i andre politidistrikter, sier han.

Det kan Stig Vasbø, som arbeider i etterretning og vinningsavsnittet i Oslo politidistrikt, bekrefte.

– Det har gått jevnt året gjennom. Vi hadde en måneds opphold i juni/juli før det startet opp igjen, sier han.

Knust bilrute

Politiet arbeidet mandag i Skien, der bilinnbruddene fant sted.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Vasbø sier det i løpet av året er registrert mer enn 130 biler som har vært utsatt for denne type innbrudd eller forsøk på innbrudd.

Siden ulovlighetene startet opp igjen i juli har det vært innbrudd eller innbruddsforsøk på følgende steder: Hønefoss, Gjøvik, Skien, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Stathelle, Fornebu og Kristiansand. Tidligere har også biler i Moss, Oslo, Arendal, Drammen, Porsgrunn, Lier og Ullensaker vært utsatt for det samme.

Stjeler ratt og navigasjonssystem

Ifølge politiet slår tyvene til både utenfor bilforhandlere og på private parkeringsplasser.

I Skien slo tyvene til utenfor bilforretningen Bertel O. Steen. Daglig leder Karl Edvard Gran tror det dreier seg om profesjonelle aktører, blant annet fordi tyvene kun konsentrerte seg om enkelte bilmodeller.

– Tyveriene har gått veldig fort. Jeg anslår at dette, i gjennomsnitt, vil koste mellom 40.000 og 50.000 kroner per bil, sier han.

 • Miljøkrav for nye statsrådar

  Miljøstiftinga ZERO meiner at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør sjå at ein konkurransedyktig industri i framtida vil vera utan utslepp. Og Bellona forventar at miljøminister Ola Elvestuen held fram med den norske satsinga på CO₂-fangst.

  Torbjørn Røe Isaksen
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Blir statssekretær for Listhaug

  Statssekretær Knut Morten Johansen frå Skien er gjeven avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Ketil Solvik-Olsen. Han har blitt utnemnt på nytt til statssekretær for Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet.

 • Feirar Elvestuen

  Ordførar Robin Kåss (Ap) og fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) feirar i dag at Ola Elvestuen (V) blir ny klima- og miljøminister. Årsaka er at Elvestuen ikkje vil legge eit deponi for farleg avfall til Brevik så lenge det er andre som ynskjer eit slikt deponi.

  Ola Elvestuen
  Foto: Olav Juven / NRK