NRK Meny
Normal

Tatt med 19 frysere fulle av tyvegods

En mann i begynnelsen av 40-årene fylte 19 frysere og kjøleskap i huset sitt med stjålne varer for over en halv million kroner.

Frysere fulle av stjålne varer

På eiendommen til mannen på Ulefoss i Telemark, fant politiet til sammen 19 frysere og kjøleskap fulle av varer mannen hadde stjålet fra butikken der han jobbet.

Foto: Politiet

Det var i begynnelsen av november for to år siden at det ble gjort et betydelig beslag hjemme hos mannen, som bor på Ulefoss i Telemark.

650.000 kroner

Gjennom ti år – fra 2004 til 2014 hadde han tatt med seg varer hjem fra Kiwi-butikken (som var en Spar-butikk i perioden 2004-2011) han jobbet på i Lunde. Slik bygde han opp et enormt matlager i kjelleren i huset sitt.

Politiet fant til slutt 19 kjøleskap og frysere hjemme hos mannen, og alle var fylt til randen med stjålne varer. Verdien på varene er i tiltalen mot mannen anslått til omtrent 650.000 kroner. I straffeloven går grensen for det som kalles grovt tyveri ved 100.000 kroner.

Politiet fant mat, tobakksvarer, kjøkkenartikler, vaskemidler, såper og sjampoer, toalettpapir og elektrisk utstyr og brukte flere dager på å gå gjennom alt. Det meste av maten hadde gått ut på dato – noe for over ti år siden.

Etter funnet ble maten destruert, det elektrisk utstyret ble returnert til butikken, mens en del av de andre varene kom til nytte blant annet på asylmottaket i Nome.

– Dette må være helt unikt. Jeg har aldri sett maken, sa lensmann Kittil Lindheim til TA da beslaget ble kjent.

Frysere fulle av stjålne varer

Mannen har forklart at han lider av samlemani, og daværende lensmann i Nome, Kittil Lindheim, uttalte for to år siden at han ikke trodde det lå et økonomisk motiv bak tyveriene.

Foto: Politiet

Stjal post

Mannen er også tiltalt for å stjålet arbeidsutstyr til en snekker som holdt til noen gater unna hjemmet hans, og for å ha stjålet en husnøkkel fra en kvinne.

Mannen har også stjålet brev og pakker fra 44 personer fra butikkens Post i butikk, blant annet med innhold som sølvringer og penger. Han stjal også post fra 17 postkasser.

TA har tidligere skrevet at noe av posten inneholdt sensitive personopplysninger, blant annet epikrisen til et nabobarn som var rammet av kreft og et vedtak fra NAV som ga foreldrene til barnet rett på pleiepenger.

I avhør med politiet har mannen forklart at han lider av samlemani, og Lindheim i politiet opplyste at politiet ikke trodde det var noe økonomisk motiv bak de kriminelle handlingene. Bjørn Nærum, mannens forsvarer, har tidligere bekreftet at den siktede har erkjent både tyveri og underslag, men har i dag ingen ytterligere kommentar til saken.

Kan dømmes til tvungen omsorg

Saken mot mannen skal opp for Nedre Telemark tingrett 24. og 25. november i år.

Strafferammen for det alvorligste punktet i tiltalen er seks år, og gjelder grovt underslag (§ 256 i straffeloven av 1902).

Aktor Kjetil Omholt ved Vestfold og Telemark statsadvokatembeter skriver dessuten i tiltalen at mannen kan idømmes tvungen omsorg, under vilkår som beskrives i straffelovens kapittel 12.

 • To år fengsel for vald

  Ein mann i 40-åra frå Porsgrunn er i Nedre Telemark tingrett dømt til to år fengsel for vald, bortføring og truslar. Tiltalte skal ha mishandla ein mann og låst han inne i eit bustadhus. Den fornærma fekk mellom anna velja kva slags patron han helst ville bli skote med.

 • Personbilar kan passere på Fv. 355

  På fylkesveg 355 i Fyresdal, på strekninga Tjønnefoss – Krossli, er det nå redusert framkome på grunn av bilberging. Personbilar kan passere.

 • Fv. 355 stengt for større køyretøy

  Fv. 355 er stengt for større køyretøy ved Fyresdal mellom Tjønnefoss og Krossli. Eit vogntog står fast. Berre personbilar kan passere. Bergingsbil er på veg, ifølgje Statens vegvesen.

 • Fleire utan straum i dag

  Skagerak Nett har i dag nye straumbrot fleire stader. Tysdag ettermiddag er 1600 kundar utan straum, fordelt på ni kommunar i Telemark og Vestfold. Alt mannskap arbeider med rydding og førebygging.