NRK Meny
Normal

Tar ungdomslitteratur på alvor

- Det blir alltid mye fokus på de som ikke leser, mens det er mange som faktisk gjør det, sier bibliotekar.

Ungdomsbøker
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Ungdom er flinkere til å lese bøker enn hva mange tror.

Nå mener bibliotekarer i Telemark at det må settes mer fokus på ungdomslitteratur.

- Kan brukes til bearbeidelse

På et ungdomsbokgilde i Skien samlet bibliotekarer og lærere seg fra hele Telemark for å oppdatere seg på ungdomslitteratur. Bibliotekar i Porsgrunn, Kari Molvær, er en av dem som mener at man må ta ungdom og bøker på alvor.

- Ungdom er interessert i bøker. Det blir alltid mye fokus på de som ikke leser, mens det er mange som faktisk gjør dette, sier Molvær.

Hun mener det står alt for lite om ungdomslitteratur i mediene, men derimot mye voksenlitteratur.

- Det er viktig at vi som bibliotekarer leser igjennom bøkene som retter seg mot de unge i dag. Ungdom er sårbare, derfor bør man vite hva man formidler til dem, fortsetter hun.

Molvær sier også at bøker kan hjelpe ungdom til å bearbeide spørsmål og følelser de har.

Mest populær

Når det gjelder hvilke bøker som er mest populære blant ungdom i dag, kommer vi ikke utenom Twilight-serien. Den handler om en jente som forelsker seg i en vampyr.

- Den er så populær at det er lange ventelister på alle bibliotek. De er desperate etter å få tak i den, sier bibliotekar ved Notodden bibliotek Heide Storsveen.

Og ikke overraskende finner vi to venninner med nettopp Twilight-boken i hånden på biblioteket på Hjalmar Johansen videregående skole.

- Jeg ble overtalt av noen venninner til å lese den, og nå er jeg hekta, sier Karoline Hårsdal.

De to venninnene synes det er greit at bibliotekarer er oppdatert på ungdomslitteraturen hvis de skal innom for å låne noe.