NRK Meny
Normal

Tar ungdomslitteratur på alvor

- Det blir alltid mye fokus på de som ikke leser, mens det er mange som faktisk gjør det, sier bibliotekar.

Ungdomsbøker
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Ungdom er flinkere til å lese bøker enn hva mange tror.

Nå mener bibliotekarer i Telemark at det må settes mer fokus på ungdomslitteratur.

- Kan brukes til bearbeidelse

På et ungdomsbokgilde i Skien samlet bibliotekarer og lærere seg fra hele Telemark for å oppdatere seg på ungdomslitteratur. Bibliotekar i Porsgrunn, Kari Molvær, er en av dem som mener at man må ta ungdom og bøker på alvor.

- Ungdom er interessert i bøker. Det blir alltid mye fokus på de som ikke leser, mens det er mange som faktisk gjør dette, sier Molvær.

Hun mener det står alt for lite om ungdomslitteratur i mediene, men derimot mye voksenlitteratur.

- Det er viktig at vi som bibliotekarer leser igjennom bøkene som retter seg mot de unge i dag. Ungdom er sårbare, derfor bør man vite hva man formidler til dem, fortsetter hun.

Molvær sier også at bøker kan hjelpe ungdom til å bearbeide spørsmål og følelser de har.

Mest populær

Når det gjelder hvilke bøker som er mest populære blant ungdom i dag, kommer vi ikke utenom Twilight-serien. Den handler om en jente som forelsker seg i en vampyr.

- Den er så populær at det er lange ventelister på alle bibliotek. De er desperate etter å få tak i den, sier bibliotekar ved Notodden bibliotek Heide Storsveen.

Og ikke overraskende finner vi to venninner med nettopp Twilight-boken i hånden på biblioteket på Hjalmar Johansen videregående skole.

- Jeg ble overtalt av noen venninner til å lese den, og nå er jeg hekta, sier Karoline Hårsdal.

De to venninnene synes det er greit at bibliotekarer er oppdatert på ungdomslitteraturen hvis de skal innom for å låne noe.

 • Uvisst for OL-søknad

  Torsdag avgjør styret i Norges idrettsforbund om Telemark kan gå vidare med planane om eit vinter-OL i telemark i 2026. Prosjektleiar for OL-planane Geir Berge Nordtveit seier at utfallet av møtet er uvisst.

  Geir Berge Nordtveit
  Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Mista retten til å køyre bil

  Ein polsk mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i 18 dagar for å ha køyrd bil medan han var påverka av narkotika. Mannen mistar òg retten til å køyre bil i Noreg for alltid.

 • Open for trafikk etter bilberging

  Fylkesveg 359 på strekninga mellom Ulefoss og Bø er open igjen for trafikk etter bilberging. Også fylkesveg 152 Reskjem på strekninga Midtbygda til Ulefoss er open for trafikk etter bilberging.