NRK Meny
Normal

Tapte søksmål etter spiralnekt

Den katolske legen Katarzyna Jachimowicz tapte søksmålet hun anla mot Sauherad kommune.

Katarzyna Jachimowicz (montasje)

TAPTE SØKSMÅLET: Katarzyna Jachimowicz anla søksmål mot Sauherad kommune, men tapte.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Det skriver Telemarksavisa. Katarzyna Jachimowicz er opprinnelig fra Polen. Hun er troende kristen, og lege. Hun reserverte seg mot å henvise kvinner til abort, og å gi dem abortliknende prevensjon. Dermed fikk hun sparken for å følge sin egen samvittighet.

Fra 2011 til 2015 jobbet hun som fastlege i Sauherad i Telemark – en kommune med omtrent 4500 innbyggere, og som i perioder har skreket etter fastleger som ønsker å arbeide der.

I dag falt dommen i saken, og Jachimowicz tapte.

– Jeg er meget skuffet over dommen. Jeg kommer likevel ikke slutte å jobbe som lege. Hva som skjer videre må jeg diskutere videre med min advokat, sier Jachimowicz til NRK.

Det er Håkon Bleken som er legens advokat.

– Min klient er selvfølgelig skuffet, men vi har ikke fått gått gjennom dommen skikkelig enda. Vi stiller oss litt uforstående til avgjørelsen.

Han sier hans klient trolig vil anke dommen.

Følte seg usaklig oppsagt

Hun saksøkte kommunen fordi hun mente hun var usaklig oppsagt. For da regjeringen til slutt landet på at fastleger ikke har rett til å reservere seg mot å selv sette inn spiral hos pasienter som ønsker det, måtte fastlegene enten slutte i jobben eller utføre denne oppgaven.

Jachimowicz ville ingen av delene.

– Jeg ble lege for å behandle folk og for å hjelpe mot sykdommer og forskjellige lidelser, ikke for å drepe noe liv, sa hun til NRK tidligere i vinter.

Ordfører i Sauherad, Mette Haugholt sier de er glade for dommen, og at de er glade for at deres argumenter er blitt hørt i saken.

 • Savner byantikvar i Kragerø

  Hege Baugstø Lier, (Ap) i hovedutval for samfunn i Kragerø savner stillingen som byantikvar. I siste møte foreslo Lier at Kragerø skal kjøpe byantikvar-tjenester fra Risør. Lier håper at Kragerø igjen kan dele på en byantikvar med naboen, skriver KV.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.