NRK Meny
Normal

Tapte søksmål etter spiralnekt

Den katolske legen Katarzyna Jachimowicz tapte søksmålet hun anla mot Sauherad kommune.

Katarzyna Jachimowicz (montasje)

TAPTE SØKSMÅLET: Katarzyna Jachimowicz anla søksmål mot Sauherad kommune, men tapte.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Det skriver Telemarksavisa. Katarzyna Jachimowicz er opprinnelig fra Polen. Hun er troende kristen, og lege. Hun reserverte seg mot å henvise kvinner til abort, og å gi dem abortliknende prevensjon. Dermed fikk hun sparken for å følge sin egen samvittighet.

Fra 2011 til 2015 jobbet hun som fastlege i Sauherad i Telemark – en kommune med omtrent 4500 innbyggere, og som i perioder har skreket etter fastleger som ønsker å arbeide der.

I dag falt dommen i saken, og Jachimowicz tapte.

– Jeg er meget skuffet over dommen. Jeg kommer likevel ikke slutte å jobbe som lege. Hva som skjer videre må jeg diskutere videre med min advokat, sier Jachimowicz til NRK.

Det er Håkon Bleken som er legens advokat.

– Min klient er selvfølgelig skuffet, men vi har ikke fått gått gjennom dommen skikkelig enda. Vi stiller oss litt uforstående til avgjørelsen.

Han sier hans klient trolig vil anke dommen.

Følte seg usaklig oppsagt

Hun saksøkte kommunen fordi hun mente hun var usaklig oppsagt. For da regjeringen til slutt landet på at fastleger ikke har rett til å reservere seg mot å selv sette inn spiral hos pasienter som ønsker det, måtte fastlegene enten slutte i jobben eller utføre denne oppgaven.

Jachimowicz ville ingen av delene.

– Jeg ble lege for å behandle folk og for å hjelpe mot sykdommer og forskjellige lidelser, ikke for å drepe noe liv, sa hun til NRK tidligere i vinter.

Ordfører i Sauherad, Mette Haugholt sier de er glade for dommen, og at de er glade for at deres argumenter er blitt hørt i saken.

 • Ransforsøk med øks

  To menn har forsøkt å slå inn døra til urmaker Saastad i Storgata i Porsgrunn. Politiet melder at de to rømte fra stedet i retning Frednes og Herøya i tre mindre biler. En av bilene er CF registrert og trolig en grå Citroën. Politiet ber om tips.

 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

 • Bekymret for Kokain

  Politiet i Grenland er bekymret over økt Kokainbruk blant ungdom. Politibetjent Vegard Robertsen i ungdomsavsnittet ved Sør-øst politidistrikt, sier til TA at det har blitt en utfordring at ressurssterke ungdommer har et økt forbruk av narkotiske stoffer.

  Kokain
  Foto: NRK
 • 120 dagers fengsel

  En mann fra Rjukan er i Aust-Telemark tingrett dømt til 120 dager fengsel for flere brudd på narkotikaloven og vegtrafikkloven. I tillegg mister han sertifikatet for alltid, og må betale en bot på 20.000 kroner. Mannen har oppbevart og brukt narkotika, og kjørt bil i påvirket tilstand.