NRK Meny
Normal

Svenskehjelp til Skien

Telemark fylkeskommune har satt av mer enn 100.000 kroner til å leie inn svensk ekspertise i sommer.

Svensk flagg
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Fylkeskommunen leier inn ekspertisen for å vurdere behovet for å bevare helleristningene i Gjerpen i Skien. Arbeidet skal foregå i sommer, sier arkeolog og rådgiver Sigrid Mensaker Gundersen.

- Hun skal kartlegge ganske detaljert hva som er tilstanden til helleristningene, forteller hun.

Sjeldnet funn

Mensaker Gundersen mener det er helt rett av fylkeskommunen å sette av pengene.

- Funnet av disse ristningene er ganske sjelden, fordi de er så mange og flotte. Dessuten er de konsentret på et svært lite område. Samtidig er de i veldig dårlig forfatning, så vi må finne måter for å ta vare på dem, sier Mensaker Gundersen.

- Hvorfor ansetter dere svnesk arbeidskraft. Finnes det ikke norsk kompetanse på området?

- Jo det finnes, men ikke mye. Ekspertisen som kommer hit har allerede jobbet mye med ristninger i Øst-Norge, forteller Mensaker Gundersen.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Lekeringing svekket beredskapen

  Tre barn i 10-årsalderen lekeringte i kveld så mange ganger etter ambulanse, at operatørene ble forstyrret og beredskapen ble svekket. Politiet har nå snakket med barna og deres foreldre, og ringingen har stoppet. Ifølge politiet er dette et tilbakevendende problem, og politiet minner foreldre om at også mobiler uten simkort kan ringe til nødetatene.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Kollisjon mellom buss og personbil

  En person er kjørt til legevakta for sjekk, etter en trafikkulykke mellom buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn i ettermiddag. Politiet mistenker at føreren av personbilen ikke har overholdt vikeplikten i forhold til bussen.