NRK Meny
Normal

Streiker i skauen

Vanligvis står folk i streik på stand og deler ut løpesedler til alle som ikke vil ha. Lærerne i Skien dro heller på skautur.

Mabel Annette Svanberg Nilsen Tor Øistein Aamodt

Mabel Annette Svanberg Nilsen t.v. og Tor Øistein Aamodt er begge lærere på Gimsøy skole i Skien. Det er godt å gå på tur, men de skulle helst vært i klasserommet.

Foto: Roald Marker / NRK

Klokka er ti på formiddagen. NRK halser av gårde på svingete skogsbilveier øst for Skien sentrum for å møte streikende lærere.

Der veien ender er parkeringsplassen full av biler, men tom for folk. Men mellom granleggene skimtes noen hvite T-skjorter. 11 streikende lærere er bokstavelig talt på skautur.

– Ja, vi er faktisk det og det er godt å komme seg ut for å gjøre noe meningsfylt.

– Er det kjedelig å streike?

– Nei, det er mye å gjøre. Vi markerer oss med å gå på tur i skauen og vise frem T-skjortene våre, og dele ut løpesedler til turfolk.

Les også:

Streiker for frihet

For lærerne er det godt å komme seg ut å svette etter gårsdagen. Da forlot

Streikende lærere på skogtur

Noen av streikende lærerne dro på skogtur, mens andre tok sykkelen eller joggeskoa fatt. Målet var mosjon samt å dele ut løpesedler til andre trimmere.

Foto: Roald Marker / NRK

Utdanningsforbundet og KS Riksmeklerens kontor uten å ha blitt enig om noe som helst. Tor Øistein Aamodt synes det var nedslående.

– Ja, det var det. Vi var en smule optimistiske da vi hørte de satt i møte. Den optimismen snudd fort til – ja, ikke pessimisme, men stahet.

Nå kan det se ut som konflikten kan bli langvarig. Statsminister Erna Solberg sa i dag at det skulle mye til før regjeringen grep inn.

– Det er synd, sier Aamodt. Han har vært lærer i mange år og fortsetter: Vi har fått nye gjøremål litt etter litt. Nå er vi så regelstyrt at vi ikke får brukt den kreativiteten vi trenger så sårt. Hver elev er en individuell person som trenger individuell undervisning. Det er den friheten vi streiker for å få tilbake.

Med en tur på 9 kilometer og en stigning på 300 meter foran seg, vet lærerne at det kommer til å bli slitsomt. Men Mabel Annette Svanberg Nilsen ville så gjerne brukt kreftene på andre ting.

– Det er godt å gå på tur, men vi skulle så gjerne stått i klasserommet og brukt kreftene på elevene isteden. Både Tor Øistein og jeg skal ha 8.-klasser i år. Det er viktig å være der å ta imot dem når de kommer fra barneskolen til ungdomsskolen.

Lærerstreik Skien

Streikende lærere mener at de ikke hadde mer å gi i forhandlingene med KS. F.v. tillitsvalgt Morten Kleiv, leder i streikekomiteen Marit Myhrer og tillitsvalgt Hilde Ekeberg Fliid

Foto: Roald Marker / NRK

Kan bli utvidet

I Skien er foreløpig 200 lærere tatt ut i streik. Utdanningsforbundet har streikekontor i Sangernes Hus og aktiviteten er høy. Streikekomiteens leder Marit Myhrer kan ikke se at lærerne hadde mer å gi i møtet med KS i går.

– Medlemmene vår har vært svært tydelig på at nok er nok. Derfor er det vanskelig for oss å fire, særlig når denne misnøyen har bygd seg opp over mange år.

Akkurat nå virker situasjonen fastlåst, men om streiken kan bli utvidet ønsker ikke Myhrer å spekulere i. Men hun innrømmer at det er vanskelig å møte elvene som er rammet.

– Vi er de første til å beklage at det går ut over en uskyldige tredjepart. Men streik er en lovlig aksjonsform og slik vi ser det, helt nødvendig i dagens situasjon.

Gjengen som la ut på tur til Vealøs kom velberget til topps. Akkurat nå er utsikten til flere toppturer absolutt til stede.

Streikende lærere på Vealøs

Etter 4,5 km i bratt terreng var det godt å komme til toppen. Nedturen var, naturlig nok, noe lettere.

Foto: Arne Reidar Berge