NRK Meny
Normal

Straffes for god økonomistyring

Tillitsvalgte ved Sykehuset Telemark mener de straffes for å ha kontroll på økonomien.

Lege
Foto: Ill.foto:Eirill Wiik, Wiik, Eirill

Tillitsvalgt for legene ved sykehuset, Thor Severinsen, mener at ledelsen må vurdere å legge om den økonomiske strategien slik at sjukehuset i likhet med Buskerud og Vestfold går med millionunderskudd.

- At vi går i ballanse rammer i særlig grad de ansatte som sliter seg ut, sier Severinsen.

Blir tilgitt

Sykehuset Buskerud og Sykehuset Vestfold kommer til å gå med 150 millioner kroner i underskudd i år. Likevel ser det ut til at ledelsen vil tilgi sykehusene. Styret i Helse Sør vurderer nemlig å endre den såkallte inntektsmodellen slik at sykehus som de siste årene har slitt med underskudd skal få en lettere situasjon.

- Vi har sett at sykehusene som går med underskudd har bygget opp avdelinger og fått store behandlingsteam med mange spesialister. Dette gjør at man får utviklet faget og gir mindre belastning på de ansatte. I Telemark har man vært veldig nøye med å holde seg til budsjettet, sier Severinsen.

 

Sykehuset Buskerud, inngangsparti
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Ledelsen ved sykehuset tror fremdeles de vil belønnet for å gå i balanse.

- Vi tror Helse Sør fordeler penger mellom de ulike sykehusene på en gjennomtenkt måte. Selvfølgelig er det ikke slik at det lønner seg å bruke penger man ikke har, sier Arne Rui, direktør ved Sykehuset Telemark.

Mye forskning

Er det slik at Sykehuset Buskerud og Sykehuset Vestfold har bygd opp gode avdelinger ved å drive med underskudd, og at de nå får mer penger til å drive avdelingene i fremtiden?

- I 2005 var Sykehuset Telemark det sykehuset i landet med størst forskningsaktivitet bortsett fra ved universistetssykehusene. Det er mye mer enn de andre sykehusene i Buskerud og Vestfold.

Direktør ved Sykehuset Buskerud, Halfdan Aass, sier han ikke føler seg truffet av kritikken fra ansatte ved Sykehuset i Telemark.

- Alle tall viser at driften ved Sykehuset Buskerud er like effektiv som ved Sykehuset Telemark. Det er andre forhold, som bygningsmasse og beliggenhet, som gjør at vi har gått med underskudd de siste par årene, sier Aass.