NRK Meny
Normal

Større sannsynlighet for vårflom

Sannsynligheten for stor vårflom er større enn normalt flere steder i landet. Årsaken er store snømengder i fjellet.

Sarpsfossen vårflom 2013

Arkivbilde: Sarpsfossen mai 2013.

Foto: Ketil Strebel

De siste to ukene har det vært gunstige forhold med noe snøsmelting og ingen nedbør i Sør-Norge.

Det er imidlertid fortsatt større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i elver som drenerer de fleste fjellområdene på Østlandet, Telemark, indre Agder og i flere elver i Troms og Finnmark, heter det i en situasjonsrapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Samtidig er det mindre sannsynlig enn normalt for en stor vårflom på Vestlandet, i Trøndelag og Nordland på grunn av mindre snø i fjellet.

– Men i høyfjellet flere steder på Vestlandet er det normale snøforhold. Sannsynligheten for en stor vårflom her, er omtrent som normalt, opplyser NVE.

Les også:

– Avhenger av været

De understreker at værforholdene under snøsmeltingen blir avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg.

– Vi har sett flere eksempler de siste årene på at mye nedbør under snøsmeltingen kan føre til skadeflom i vassdrag, selv om det er lite snø. På den annen side har vi også sett eksempler på at store snømengder ikke har medført større vårflom enn normalt hvis det har kommet lite nedbør og moderat varme i smelteperioden.

Det skriver NVE i rapporten som nå er sendt ut til blant andre alle fylkesmennene i landet, samt alle politidistriktene.

  • Se værmeldingen for der du bor her
Flom i Numedalslågen

Normalt kulminerer vårflommen i første halvdel av mai i Agder, Skiensvassdraget og Numedalslågen. I Drammensvassdraget, Glomma og Gudbrandsdalslågen kulminerer vårflommen normalt fra midten av mai og fram til slutten av juni, opplyser NVE. (Arkivbilde/Flom i Numedalslågen)

Foto: Falch, Knut / SCANPIX