NRK Meny
Normal

Slik håndterer du hoggormen

Varmen vi har hatt den siste tiden har lokket hoggormene frem fra skjulestedene sine. Her er rådene for å holde ormen borte fra hus og hytte.

Hoggorm

MORGEN OG KVELD: På varme dager kommer hoggormen frem tidlig på morgenen og sent om kvelden.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Svært få setter pris på å ha hoggormen nært innpå seg.

Forsker ved NTNU, Dag Dolmen, sier at hoggormen aldri angriper mennesker, og at den biter kun dersom den føler seg truet.

– Hvis du tråkker på den eller stikker hånda bort til den, så kan den bite. Det er ikke alltid farlig, men det kan være det, sier Dolmen.

– Ikke ta livet av den

Hoggormen er fredet, og det er ikke så lett å vite hva man skal gjøre dersom en orm plutselig ligger i solsteiken på trappa.

Dolmen har følgende råd:

– Ikke ta livet av den, og ikke plag den. Hvis du har fått en orm helt inntil huset eller hytta di, kan du ta ormen i en pose og bære den bort. Det er liten sjanse for at den finner veien tilbake igjen, sier han.

– Men vær forsiktig, legger han til.

Dag Dolmen

Forsker ved NTNU, Dag Dolmen, følger nøye med på hoggormen.

Foto: NRK

Du kan forebygge ved for eksempel å tette igjen sprekker i murer, få bort steinrøyser og bringebærkratt.

– Frisér rundt hytta, og hold det ryddig og rent, råder Dolmen.

– Hva hvis man ser en orm og er nysgjerrig?

– Legg deg ned og fotografer, men ikke for nært. Du bør ha den på minst en halv meters avstand, advarer han.

Tidlig ute

De første hoggormene ble sett veldig tidlig i år, da det var en varmeperiode i mars. Dolmen har fulgt med på ormen.

– Mennesker og hoggorm har sammenfallende interesser. Vi kommer ut når finværet kommer, gjerne etter en regnskur når sola kommer frem igjen, sier han.

Dersom det blir for varmt, forsvinner hoggormen ned i lyng og steinsprekker. Etter kalde netter, kommer den frem på morgen for å sole seg.

– Hoggormen er avhengig av å varme seg opp i sola. På varme dager kommer den frem om morgenen for å slikke sol. Den gjemmer seg på dagen, og kommer frem for å nyte kveldssola, før den kryper i skjul igjen, forklarer Dolmen.

Hoggormen liker seg aller best på steder den har tilgang til mat som smågnagere og frosk, og hvor det samtidig er gode skjulesteder.

Flere bitt i varmen

Giftinformasjonen har merket en nedgang i antall henvendelser om hoggormbitt til nå i år. Årsaken er at mai og juni har vært kalde.

Men bare få dager ut i juli har antall henvendelser økt betraktelig.

– Etter at varmen kom for fullt, er flere blitt bitt. Vi har hatt 21 henvendelser på bare fem dager, sier fagdirektør ved Giftinformasjonen, Mari Tosterud.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.

 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.