Slik får FM-radioen nytt liv

DALEN (NRK): Den gamle radioen hadde stått på sammenhengende i 41 år. Da NRK ble flyttet bort fra FM-nettet ble den stille. Men en lys idé har gitt radioen nytt liv.

radio

NYTT LIV: Den gamle radioen har stått på i 41 år i strekk. Da NRK ble flyttet bort fra FM-nettet ble den stille. Men en god idé kan redde radioen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det var skikkelig nedtur da NRK forsvant fra FM-nettet, sier Oddmund Vågslid.

På et verksted på Dalen i Tokke i Telemark står radioen som har stått på sammenhengende i 41 år. Bare noen strømbrudd har hindret radioen i å spille. Men da NRK sluttet å sende på FM-nettet i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland ble den stille.

Men en god ide har gitt nytt håp for den gamle radioen.

– Jeg tror jeg kan berge den gamle radioen, smiler Osvald Åmot.

Guttene på verkstedet på Dalen

Osvald Åmot er glad for å ha funnet løsningen som berger den gamle radioen. Inge Mostøyl og Oddmund Vågslid skryter av kollegaen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

DAB-adapter

Ideen er ganske enkel. Et DAB-adapter, likt det som brukes i biler, skal sende FM-signaler fra DAB-adapteren til den gamle FM-radioen. I stedet for å sette adapteren i sigarett-tenneren settes det i veggen via en omformer.

– Det er så enkelt at hvem som helst kan få det til. Det er bare det å komme på det. Osvald er en skikkelig luring, flirer Oddmund Vågslid.

Noen minutter senere er Osvald Åmot tilbake på verkstedet med et nytt DAB-adapter. Han setter en antenne på bordet, og plugger kontakten i veggen. Han stiller inn frekvensen og søker den opp på den gamle FM-radioen, plutselig spilles det musikk ut på pauserommet igjen.

– Fantastisk, roper Vågslid.

– Det hadde jeg ikke trodd. Nå håper jeg den spiller i 40–50 nye år, smiler Inge Mostøyl.

Demonstrasjon av adapter som sender dab-signal til en fm-radio.

Ved hjelp av et DAB-adapter som er ment for og brukes i bil blir DAB-signalene sendt til en FM-radio.

Flere metoder

– Dette er en herlig historie. Jeg har hørt om den gamle radioen som aldri har vært skrudd av. Fantastisk at den spiller videre, sier Tommy Gaustad i Digitalradio Norge.

Sammen med flere radiospesialister reiser han landet rundt, med en 16 meter lang turkis campingvogn på slep, for å hjelpe folk med DAB-spørsmål.

– Det er mange som har fine gamle radioer som denne, som de ikke har lyst til å kaste. For dem finnes det hovedsakelig to muligheter. Det ene er å gjøre som de har gjort på Dalen. Det andre er å kjøpe et adapter som kobles direkte til radioen. Da er du avhengig av en eller annen tilkobling direkte på radioen, men det har de fleste radioer, sier Gaustad.

Det finnes flere ulike DAB-adapter. De billigste koster omkring 500 kroner.