NRK Meny
Normal

Ordfører: – Ikke fornuftig å legge ned skogsleiren

Nyheten om at det skal bygges to nye fengsler med 340 plasser i Agder-fylkene er dårlig nytt for skogsleiren i Fyresdal.

Kleivgrend fengsel

ÅPENT: Kleivgrend fengsel har 28 plasser og ligger idyllisk til i Fyresdal

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det er bra en utvider kapasiteten, men det er ikke fornuftig at de snakker om å legge ned leiren her for å flytte dem til Evje. Samtidig sender de folk til Nederland for å få utvidede soningsmuligheter. Det burde heller bli opprettet flere enn å nedlegge velfungerende avdelinger i Fyresdal, sier ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal.

Erik Skjervagen

Ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal ser ingen fornuft i å legge ned fengselsplasser når det er mangel på nettopp dette.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tømmerhogst er hardt fysisk arbeid, men det er nettopp det de vel 30 innsatte driver med i Kleivgrend, som leiren heter. Her er det åpen soning, noe som betyr at fangene kan bevege seg fritt. Problemet med rømming er lite.

Var fremtidsrettet for bare sju år siden

Da daværende justisminister Knut Storberget var her i 2008, sa han dette om Kleivgrend og fremtiden.

– Jeg må si at slike institusjoner er veldig framtidsrettede institusjoner når vi skal beskrive framtidas kriminalomsorg. Jeg har altså ikke kommet hit for å legge ned, men for å satse mer.

Prestediakon Eilev Erikstein i Vest-Telemark er også bekymret.

Eilev Erikstein

Også prestediakon Eilev Erikstein i Vest-Telemark har engasjert seg i kampen for leiren.

Foto: Ivar Solbu

– Ikke strømlinjeforma

– Dette er en veldig god soningsform. Her blir folk utfordra på arbeid. De blir slitne om kvelden og sover godt om natta. De får sosial trening på brakkene. Jeg synes fengselsvesenet skal unne seg disse tilbudene, selv om de ikke er helt strømlinjeforma.

Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid (Ap) sitter i justiskomiteen på Stortinget og vil ta opp saken.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap)

Lene Vågslid (Ap) vil kjempe for at skogsleiren skal forbli i Fyresdal

Foto: Stortinget

Jeg synes det er trist, men er ikke overraska.

Hun utfordrer også telemarks stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene, Kristian Nordheim (Frp) og Solveig Sundbø Abrahamsen (H).

Jeg vil ta det opp og høre hva de mener vi kan gjøre. Nå har vi også kriminalomsorgsmeldinga til behandling i justiskomiteen. Som telemarking kommer jeg til å kjempe mot flytting av skogsleiren.

 • Éin tatt av skred

  Det var fire skiløparar som utløyste skredet ved Gaustatoppen. Éin av dei vart teken i skredet, men greidde seg ved å flyte oppå. Ingen andre skal ha blitt tekne av skredet og politiet avsluttar aksjonen.

 • Luftambulanse på plass

  Luftambulansen er på staden ved snøskredet ved Longefonntippen ved Gaustatoppen. Hundesøk er i gang, og politihelikopter flyg over med varmesøkjande kamera.

 • Skred ved Gaustatoppen

  Det er utløyst eit snøskred mellom fylkesvegen og Gaustabanen. Det er usikkert om nokon er tekne av raset. Politiet har kalla ut alt av mannskap for å søke i skredet, og dei ynskjer tips dersom nokon i området har opplysningar.

 • Ny leiar i Rød Ungdom

  På Rød Ungdom sitt landsmøte i helga vart Tobias Drevland Lund frå Kragerø valt som ny leiar. Lund har tidlegare vore nestleiar i Rød Ungdom, og fyrstekandidat for Rødt Telemark i stortingsvalet.

  Tobias Drevland Lund
  Foto: Runa Fjellanger