NRK Meny
Normal

Ordfører: – Ikke fornuftig å legge ned skogsleiren

Nyheten om at det skal bygges to nye fengsler med 340 plasser i Agder-fylkene er dårlig nytt for skogsleiren i Fyresdal.

Kleivgrend fengsel

ÅPENT: Kleivgrend fengsel har 28 plasser og ligger idyllisk til i Fyresdal

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det er bra en utvider kapasiteten, men det er ikke fornuftig at de snakker om å legge ned leiren her for å flytte dem til Evje. Samtidig sender de folk til Nederland for å få utvidede soningsmuligheter. Det burde heller bli opprettet flere enn å nedlegge velfungerende avdelinger i Fyresdal, sier ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal.

Erik Skjervagen

Ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal ser ingen fornuft i å legge ned fengselsplasser når det er mangel på nettopp dette.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tømmerhogst er hardt fysisk arbeid, men det er nettopp det de vel 30 innsatte driver med i Kleivgrend, som leiren heter. Her er det åpen soning, noe som betyr at fangene kan bevege seg fritt. Problemet med rømming er lite.

Var fremtidsrettet for bare sju år siden

Da daværende justisminister Knut Storberget var her i 2008, sa han dette om Kleivgrend og fremtiden.

– Jeg må si at slike institusjoner er veldig framtidsrettede institusjoner når vi skal beskrive framtidas kriminalomsorg. Jeg har altså ikke kommet hit for å legge ned, men for å satse mer.

Prestediakon Eilev Erikstein i Vest-Telemark er også bekymret.

Eilev Erikstein

Også prestediakon Eilev Erikstein i Vest-Telemark har engasjert seg i kampen for leiren.

Foto: Ivar Solbu

– Ikke strømlinjeforma

– Dette er en veldig god soningsform. Her blir folk utfordra på arbeid. De blir slitne om kvelden og sover godt om natta. De får sosial trening på brakkene. Jeg synes fengselsvesenet skal unne seg disse tilbudene, selv om de ikke er helt strømlinjeforma.

Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid (Ap) sitter i justiskomiteen på Stortinget og vil ta opp saken.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap)

Lene Vågslid (Ap) vil kjempe for at skogsleiren skal forbli i Fyresdal

Foto: Stortinget

Jeg synes det er trist, men er ikke overraska.

Hun utfordrer også telemarks stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene, Kristian Nordheim (Frp) og Solveig Sundbø Abrahamsen (H).

Jeg vil ta det opp og høre hva de mener vi kan gjøre. Nå har vi også kriminalomsorgsmeldinga til behandling i justiskomiteen. Som telemarking kommer jeg til å kjempe mot flytting av skogsleiren.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.