Hopp til innhold

Sjokkert over at ingen stoppet

I sommer kolliderte en bil med to personer på E18 i Bamble. Per Aas ble sjokkert vitne til at ingen stoppet for å hjelpe.

I sommer krasjet en bil med to personer på E18 i Bamble. Flere biler kjørte forbi uten å sjekke hvordan det gikk med dem som satt i ulykkesbilen.

Ulykken ble filmet med dashbordkamera i bilen til Per og Inger Aas. De to ble vitne til at ingen andre stoppet for å hjelpe.

– Å kjøre forbi uten å hjelpe kan straffes med ett års fengsel, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Laster Twitter-innhold

Dramatisk

Det er en stygg scene. Per og Inger Aas er på vei hjem til Brevik og skal ut på E18 ved Rugtvedt. Mens de kjører ned påkjøringsfeltet er det en bil ute på motorveien som får problemer.

Bilen treffer en liten forhøyning mellom kjørefeltene og snurrer mot høyre. Den treffer en lyktestolpe før den hopper tilbake i veien.

Det hele dokumenteres av dashbordkameraet i parets bil.

– Det som skjer nå er at han kjører forbi, han kjører bare videre. Jeg kjører inn til siden. Det ryker. Jeg er livredd for at det skal ta fyr.

Kjører videre

Per Aas beskriver det som skjedde 1. august i år.

– Jeg springer bort. Inger kommer bort og får passasjeren ut. Føreren er hysterisk. De andre bilene kjører videre uten å hjelpe. Det ligger skadde personer i bilen, og det ryker fra panseret.

Etter hvert kommer nødetatene til stedet. De to i ulykkesbilen blir tatt med i en ambulanse. Politiet melder senere om lettere skader.

Laster Twitter-innhold

Straffes strengt

UP-sjef Runar Karlsen sier veitrafikkloven er klar. Alle plikter å hjelpe ved en ulykke.

Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.

Vegtrafikkloven § 12

– Hvis man selv er innblandet i trafikkuhellet skal man straks stanse og hjelpe folk som er kommet til skade, sier han.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen.

Foto: KJartan Rørslett / NRK

Hjelpeplikten, som det heter, gjelder også sikring av ulykkesstedet og annet som kreves i forbindelse med ulykken. Andre som kommer til stedet er også forpliktet til å hjelpe, dersom det er nødvendig.

Hva skal du gjøre ved trafikkuhell og trafikkulykker? | NAF

– Det er forbundet med streng straff å forsømme plikten til å hjelpe personer som er i nød. Det kan straffes med fengsel inntil et år, sier UP-sjefen.

For å dømmes etter veitrafikkloven er det krav til uaktsomhet. Man må altså ha forstått at noen trengte hjelp.

– Skremmende

Per Aas synes det er skremmende at folk bare svinger rundt en ulykkesbil, uten å stanse.

– Det var ingen som stoppet, sier han. – Ingen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark