Rekordtidlige norske jordbær

SKIEN (NRK) : Norske jordbær er et sikkert tegn på sommer. Og med gode temperaturer over lang tid er jordbærene allerede på plass, rekordtidlig.

jordbær

REKORDTIDLIG: Norske jordbær er å finne i butikkene nå.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er over halvannen uke tidligere enn vanlig. Så dette er veldig bra. Det er ikke så mye jordbær ennå, men om kort tid kommer det til å eksplodere, sier Hans Christian Bjørntvedt.

I åkeren på Bjørntvedt i Porsgrunn er sesongarbeiderne i gang med å plukke bær for første gang denne sesongen.

– 5. juni fant jeg de første bærene her. Men det er først nå at det kommer litt flere, sier Bjørntvedt.

Store prisforskjeller

Hans Christian Bjørntvedt

Hans Christina Bjørntvedt plukker jordbær rekordtidlig. 5. juni fant han de første bærene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

I butikkene står norske og utenlandske bær side om side. Det skiller over 30 kroner fra den ene til den andre varianten. Ofte må du betale opp mot 70 kroner for en kurv med norske jordbær.

– De er litt dyre nå, men om noen få uker vil det være mye flere bær, så da vil prisen gå ned, sier jordbærbonden.

Det er ventet en god jordbærsesong. Bærene har fått fine vekstforhold gjennom vinteren og våren.

– Vi har vært veldig heldig denne sesongen. De har ikke fått frostskader i vinter, og heller ikke på våren. Også har det vært flere uker med pent, varmt vær nå. Det er årsaken til at bærene modner så tidlig, sier Bjørntvedt.

– Norske bær er best

De fleste av oss liker de norske bærene bedre enn de utenlandske, og mange mener de smaker bedre.

– Ja, de er mye søtere. Det smaker bedre, og er mindre drivhussmak, sier Finn Johnsen.

Han er en av dem som svarer rett i vår uhøytidelige jordbærtest. I testen setter vi frem en kurv med belgiske bær, og en kurv med norske bær, og ber folk fortelle hvilket bær som er fra Norge.

Fire av sju klarer å plassere rett flagg på rett plass.

NRK lot folk få teste forskjellen på norske og belgiske jordbær.

Se hvordan det gikk i NRK sin jordbærtest.