NRK Meny
Normal

REC kan ikke bruke pengestøtte

Solenergiselskapet REC kan ikke bruke penger de har fått av Innovasjon Norge til utvikling.

REC på Herøya.

22 millioner kroner som REC har fått i støtte fra Innovasjon Norge står fortsatt ubrukt på konto.

Foto: Solfrid L. Øverbø / NRK

I går ble det klart at driften ved fabrikken i Porsgrunn får fortsette en måned til, for å kunne bevise at de kan tjene penger.

Innovasjon Norge ga REC i Porsgrunn 22 millioner kroner, som skulle gå til teknologiutviklingsprosjekt, og et prosjekt som innebærer økt kvalitet og produktivitet.

Står ubrukt på konto

Andre Knüppel

Konserndirektør André Knüppel

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Men pengestøtten som skulle være med på å redde solenergiselskapets drift i Porsgrunn står fortsatt ubrukt på konto.

– Vi har ikke brukte en eneste krone av de pengene til nå, fordi vi ikke kan inntektsføre dem på grunn av premissene som ligger til grunn, sier konserndirektør André Knüppel ved REC i Porsgrunn.

Grunnen til det er at pengene er gitt med en betingelse: At REC fortsatt er i drift i Norge om fem år.

Det kan ikke konserndirektør André Knüppel ved REC i Porsgrunn love.

– Det er litt synd, for vi trenger hjelp her og nå med de prosjektene, og vi trenger hjelp nå for å forbedre vårt resultat for å kunne være konkurransedyktige på sikt, sier Knüppel.

– Har hatt effekt

Direktør i Innovasjon Norge i Telemark, Bård Stranheim, tror likevel at pengene har bidratt til at REC i Porsgrunn satte i gang vellykkede prosjekter som har ført til at styret velger å satse fire uker til.

– Sannsynligheten for at de har satt i gang forbedringsprosjekter fordi de har fått støtte, er ganske stor, og da har effekten av at vi bruker skattepenger på den type innovasjon faktisk skjedd, sier Stranheim.

Stranheim sier betingelsene er gitt for at ikke norske skattekroner skal investeres i selskapet, for så å flyttes til utlandet.

Håper på endring i betingelser

REC håper likevel på å endre betingelsene.

– Først og fremst er det veldig fint at vi har fått en støtte til disse prosjektene, og det vil jeg virkelig anerkjenne. For å kunne bruke pengene akkurat nå, så hadde jeg gjerne sett andre betingelser, sier Knüppel.

Det kan ifølge Stranheim bli vanskelig.

– Pengene er gitt under gitte forutsetninger, og det er de som gjelder, sier Stranheim.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold
 • E18 open for fri trafikk

  E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.

 • Mistanke om køyring i rus

  Politiet stoppa ein mann i 50-åra frå Skien som køyrde bil på Skjerkøya i natt. Politiet mistenker at han har køyrd i narkorus. Han har aldri hatt førarkort. Det var ikkje ansvarsforsikring på bilen, og den vart avskilta på staden.

 • Nesten 8 millionar til TV-aksjonen

  Telemark har samla inn 7 851 534 kroner til årets TV-aksjon. Bidraget per person i fylket er 45,30 kroner, landsgjennomsnittet er 41,55 kroner. Vinje kommune gav mest per innbyggjar, med 109,59 kroner.