Hopp til innhold

Sparer millionbeløp på fleksibel ordning

Flere får korttidsopphold på sykehjem i Porsgrunn, men oppholdet har blitt kortere.

Marianne Wallestad og Aud Fleten

Virksomhetsleder Marianne Wallestad og kommunalsjef Aud Fleten er fornøyd med resultatet av den fleksible ordninga.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Skjermen til kommunalsjef Aud Fleten er full av tall. 810 og 646 er to av dem. Det laveste tallet er den gode nyheten.

I 2013 innvilget Tjenestekontoret i kommunen 810 korttidsplasser ved sykehjemmene i kommunen. Første halvår i år var det allerede 646 som hadde fått en slik plass.

Ingen i kommunen kan trylle, men de har valgt å endre noen rutiner. Tidligere fikk de fleste tilbud om tre uker på en korttidsavdeling mens hjemmetjenesten vurderte den hjelpen de trengte. I år får flere et opphold på en eller to uker. Dermed blir det plass til flere.

– Det må ikke være en automatikk i lengden på korttidsoppholdet, mener kommunalsjefen.

Fikk millionregninger

Marianne Wallestad

Virksomhetsleder Marianne Wallestad sier det ikke er bare enkelt med nye rutiner for de ansatte.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Aud Fleten

Kommunalsjef Aud Fleten mener samarbeid og forberedelse er nøkkelen til gode løsninger.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Aud Fleten legger ikke skjul på at det er samhandlingsreformen som har bydd på utfordringer, og som har resultert i at omsorgstjenesten har funnet nye løsninger.

– Det koster å ha pasienter liggende på sykehuset etter at de er utskrevet. Den regninga må kommunen ta. Derfor tilbyr vi en korttidsplass mens vi legger til rette i samarbeid med pasienten, pårørende og hjemmetjenesten, forteller hun.

Det er ikke noe de gjør for enhver pris. – Vi lar pasienten bli på sykehuset hvis vi ikke har hatt muligheten til å finne en god løsning. Det er bedre å bruke en dag ekstra på å planlegge tilbudet vi kan gi dem etterpå.

Løsningene Porsgrunn kommune har valgt, har ført til færre regninger fra sykehuset. I 2013 betalte kommunen nesten tre millioner for såkalte overliggerdøgn. Så langt i år har den måttet ut med under 500.000 kroner.

Les også:

– Springer fortere

Virksomhetsleder Marianne Wallestad på Tjenestekontoret innrømmer at ikke alle synes det er like enkelt med nye rutiner. De ansatte må forholde seg til dette etter hvert som løsningene har dukket opp.

– Vi har ikke hatt seminar eller andre lange møter for å få det til. Noen synes de springer fortere nå, sier Wallestad.

Hun innrømmer at noen pasienter kan ha fått et altfor kort opphold på sykehjemmet. Dermed har de kommet tilbake igjen fordi det planlagte tjenestetilbudet ikke var godt nok, eller at de ikke var friske nok til å bo hjemme. Wallestad sier det er usikkert om det er flere enn tidligere, men at de skal undersøke dette nærmere.

Kommunalsjef Aud Fleten sier de har fått god tilbakemelding fra mange eldre og deres familier.

– Dette er noe vi må evaluere. Så får tiden vise hvordan vi skal løse dette framover slik at både de som trenger hjelp, pårørende, de som jobber i hjemmetjenesten og på sykehjemmene er mest mulig fornøyde.