NRK Meny
Normal

Politiet gikk i sivil i 17. mai-togene

Flere steder i Telemark har politiet gått i sivil i 17. mai-togene for ikke å ha synlige våpen.

Rita Kilvær

Politimester i Telemark, Rita Kilvær, er fornøyd med måten politiet var til stede på under 17. mai-feiringa.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I Skien gikk politimester Rita Kilvær først i barnetoget, sammen med to sivile polititjenestemenn.

Kilvær sier hensikten var at 17. mai-feiringa skulle bli så normal som mulig, selv om politiet måtte bære våpen.

– Jeg synes vi klarte å gjennomføre dette på en god måte. Vi hadde ikke synlig bevæpna politi fremst i toget, og det var målet denne nasjonaldagen, sier Kilvær.

Bakgrunnsteppet er det forhøya trusselnivået. Den midlertidige bevæpningen av norsk politi varer til 7. juni.

Kilvær har ikke fått reaksjoner på politiets rolle 17. mai. Hun sier det har vært en fin feiring.

– Det var god stemning og 17. mai-komiteene har vært glade for at politiet stiller på vanlig måte rundt omkring i Telemark .

Les også: Politiet bærer våpen på 17. mai

Folk har spurt

Leder i 17.mai-komiteen i Skien, Kristoffer H. Skaate

Leder av 17. mai-komiteen i Skien, Kristoffer Høimyhr Skaate.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Lederen for 17. mai-komiteen i Skien, Kristoffer Høimyhr Skaate, sier at flere har spurt hvorfor politiet har gått i sivilt, men han har ikke hørt noen negative reaksjoner.

Høimyhr Skaate sier 17. mai-komiteen har hatt tillit til at politiet ville gjøre jobben sin, med våpen, på en så diskré og skånsom måte som mulig.

Kilvær sier at selv om det var sivilt politi i 17. mai-togene, har det også vært politipatruljer med synlige våpen på nasjonaldagen.

– Det var ganske mange ordensoppdrag på 17. mai, og alle som var på vanlig tjeneste denne dagen var uniformert i tråd med den midlertidige bevæpningsordren.

Ønsker ikke våpen

Bevæpna politi i Lillehammer

Bevæpna politi passer på barnetoget i Lillehammer 17. mai.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mange steder er politiet en del av barnetogene. Ifølge NTB har en del av 17. mai-komiteene i Norge uttrykt skepsis.

Leder for 17. mai-komiteen i Oslo, Victoria Marie Evensen, mener våpen ikke hører hjemme under feiringen av nasjonaldagen.

– Jeg skulle ønske det ikke var nødvendig og jeg håper det ikke blir våpen i 17. mai-toget neste år, sa Evensen til NRK.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.

 • Støttekontakt meldt til politiet

  Tidlegare fagforeiningsleiar, Magnus Straume, er meldt til politiet for å ha lurt til seg pengar frå ein person han var støttekontakt for. Ifølgje Drangedalsposten skal det dreie seg om nesten 100.000 kroner. Magnus Straume seier til NRK at han tek fullstendig avstand frå desse påstandane, og at han førebels ikkje har blitt avhøyrd av politiet. – Eg står fram i denne saka for at andre støttekontaktar i Drangedal ikkje skal bli mistenkte, seier Straume.