Hopp til innhold

Politiets satsing øker barns rettsikkerhet

Det må flere avhør til for å få frem hele sannheten når barn skal fortelle om vonde ting. Derfor har politiet i Telemark gjort tre ganger så mange barneavhør i år.

Torunn Fossli Sæthre

– Jo flere avhør, jo nærmere kommer vi sannheten. Derfor har vi gjort tre ganger så mange barneavhør i år, forteller Torunn Fossli Sæthre.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Når barn har opplevd tillitsbrudd fra voksne er de ofte tilbakeholdende med å fortelle det til andre voksne. De kan også ha vanskeligheter med å fortelle, dersom det er kort tid siden hendelsen. Derfor har politiet i Telemark gjort tre ganger så mange avhør av barn i år som tidligere. Det forteller leder av teamet mot seksuelle overgrep i politiet, Torunn Fossli Sæthre:

For hver sak og for hvert avhør kan det bli aktuelt med flere avhør. Barn må ha tid til å fortelle alt som har skjedd med dem.

Les også:

Ny viten

Torunn Fossli Sæthre leder politiets arbeid mot seksuelle overgrep i Telemark. I flere år har hun jobba med vold og overgrepssaker. Hun forteller at gjentatte avhør av samme barn er en bevisst satsing.

– Det er også lagt frem en del forskning etter terroraksjonen på Utøya. Den forteller at barn som har vært utsatt for traumatiske hendelser trenger tid. Den viser at det er forskjell på hvor i helbredelsesfasen de er i forhold til hva de orker å fortelle til politiet.

I løpet av årets tre første måneder har politiet i Telemark gjort 45 barneavhør. I fjor på samme tid ble det gjennomført 13. I vold og overgrepssaker opplever politietterforskerne at det å gi barna flere sjanser til å forklare seg, fører til at de får avdekka mer av det de små har vært utsatt for:

-Det gjenspeiles i dommene. Dersom barn greier å forklare det verste som har skjedd, da blir straffene strengere.

Øivind Aschjem

Det er svært verdifult å få frem hele sannheten, mener Øivind Aschjem i nettverket redesmå.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Må skape tillit

Etter mange år i Alternativ til vold og nå som familierådgiver i reddesmå har Øivind Aschjem møtt mange barn som føler skyld og skam over det vonde voksne har påført dem.

– Det er mange barn som er sikre på at det er deres skyld. Barn som vokser opp med vold og overgrep har en mistillit til voksne, fordi de ikke har møtt gode voksne.

Ofte har han opplevd å måtte snakke med barn mange ganger før de har nok tillit og våger å fortelle alt.

– Når barn kommer til meg og snakker om vanskelige ting, kommer de med et delt ønske. Både å holde tilbake, og å fortelle. Jeg husker gode ei jente som sa: – Vil du høre alt eller? Og det tror jeg var fordi hun ville beskytte meg, og at hun ikke helt visste om hun orket å fortelle.

Aschjem tror politiets prioritering med flere avhør av samme barn er avgjørende for barnas rettssikkerhet.

Trenger flere stillinger

– Jo mer sammenhengende og fullstendig et barn får forklart seg, jo bedre grunnlag har rettsapparatet. Alt som kan bidra til dette, er ekstremt verdifullt.

Torunn Fossli Sæthre sier dette avhenger av flere ting.

– Skal vi klare det, må det utdannes flere til å ta slike avhør. Det må også utdannes nok politietterforskere og det må opprettes flere slike stillinger, avslutter hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark