NRK Meny
Normal

Planlegger Norges første laksefarm på land

TINN (NRK): Tonnevis med gladlaks skal invadere Rjukan, og lakseoppdretten vil føre til 60 nye arbeidsplasser i byen.

Snart får Rjukan Norges aller første laksefarm på land. Det gir også byen 60 nye arbeidsplasser.

Norges første oppdrettsanlegg på land for laks planlegges på Rjukan. Det blir et kjempeanlegg og vil dekke et område på 33 mål.

De som planlegger anlegget, er styreleder i Akvafarm Rjukan AS, Carl Ivar Holmen. Med seg på laget, har han ordfører i Tinn, Steinar Bergsland og Marius Hægh, direktør i AkvaKultur Krüger Kaldnes AS. (se video øverst i saken)

Det kan skaffe Tinn-samfunnet 60 nye arbeidsplasser.

30 tonn laks i døgnet

– Rjukan egner seg utmerket til et slikt anlegg, sier Karl Ivar Holmen.

Lakseoppdrett

Disse planlegger oppdrettsanlegget. Fra venstre styreleder i Akvafarm Rjukan AS, Carl Ivar Holmen, ordfører i Tinn, Steinar Bergsland og Marius Hægh, direktør i AkvaKultur Krüger Kaldnes AS.

Foto: Petter Melsom

Han er styreleder i Akvafarm Rjukan AS, som er firmaet bak prosjektet.

Holmen sier at årsaken er at stedet har de rette fagfolka som i mange år har jobbet i prosessindustrien. I tillegg har Tinn kommune lagt alt til rette for en slik etablering, mener han.

Anlegget på Rjukan vil produsere 30 tonn laks i døgnet med en årsproduksjon på 8000 tonn.

– Men hvorfor produsere laks på land i stedet for i sjøen, som er vanlig i Norge?

– Først og fremst fordi vi da slipper lakselus og sykdommer som anlegg i sjøen har vært plaget av. I tillegg er det ikke noen risiko for at laksen rømmer, sier Karl Ivar Holmen.

Lakseoppdrett, Rjukan

For første gang planlegges det et oppdrettsanlegg for laks på land i Norge.

Foto: Krüger Kaldnes AS

USA har anlegg på land

Det er Sandefjordsfirmaet Krüger Kaldnes Akvakultur som har teknologien til anlegget. Bedriften har i 20 år forsynt oppdrettsnæringen med løsninger for vannbehandling.

Prosjektet på Rjukan blir det første oppdrettsanlegget på land i Norge. Tidligere er det bare bygd anlegg for smolt eller lakseunger på land.

Trives godt i ferskvann

Direktør Marius Hægh forteller at laksefarmer på land finnes i USA og der er resultatene gode.

Laksen trives like godt i et ferskvannsanlegg som ute i en mære i fjorden, forteller han.

Akvfarm Rjukan håper at produksjonen kan starte en gang i 2017.

Lakseoppdrett, Rjukan

I slike tanker skal det produseres laks på Rjukan.

Foto: Krüger kaldnes AS
 • Husker ikke overfallet

  Den 28 år gamle mannen som er tiltalt for å ha gått løs på en 31-åring i Brevik husker ikke at han gjorde det. 28-åringen møtte i Nedre Telemark tingrett, han tilsto alt han var tiltalt for, men sa selv at han ikke husker å ha gjort det, melder TA.

 • Aksjonerer for ny asfalt

  Vedlikeholdet på Fv 364 er så elendig at det går ut over trafikksikkerheten. Det mener folk fra Hovin i Tinn. Nå aksjonerer de for asfalt. På kort tid har en underskriftskampanje samlet 200 underskrifter, melder Rjukan Arbeiderblad.

 • Forandringer for Stevneplassen

  I går kveld var informasjonsmøte for Stevneplassen i Skien, og flere forslag kom frem for hva som skal skje med plassen, melder TA. Gjenbruksstasjon, treningsløype, og park med treningsapparater var noen av forslagene.

 • Tiltalt for knivstikking

  En 28-åring tiltalt for å ha gått løs på en 31 år gammel mann med kniv og hammer i Brevik. Hendelsen skjedde natt til 7. august. Den 31 år gamle mannen fikk alvorlige skader og ble fraktet til Oslo universitetssykehus, det melder TA.