NRK Meny
Normal

Oljesøl fra Larvik til Grimstad

Oljesøl fra det havarerte skipet Full City var mandag registrert på land fra Larvik i øst til Grimstad i vest.

Luftfoto av Full City
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Mandag måtte Kystverket avlyse å fly over området med overvåkingsfly på grunn av dårlig sikt. Et helikopter flyr likevel over området rundt klokken 13.00 for å se hvor oljen nå har spredd seg.

- Folk som bor i området varsler også inn når de oppdager oljesøl. Sør i Telemark og i Aust-Agder er der det nå blir observert flest nye funn, opplyser informasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til NTB.

Stor beredskap

- Vi konsentrerer oss nå om å hindre ytterligere spredning, og med nødlossing av båten. Senere begynner vi å ta opp oljen i strandsonene og i vikene. Vi har mange folk i arbeid døgnet rundt, forteller Stenvaagnes.

Båter fra både Kystverket og Kystvakten er involvert i saneringsarbeidet. Andre fartøy stiller også opp. Blant annet har Sverige tre båter som bistår Norge i opprydningsarbeidet.

Les: Sverige sender nytt skip til Langesund

Fra Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) er både Aust-Agder, Telemark og Vestfold involvert.

- Det gjøres en formidabel innsats, og flere må nok også hjelpe til, sier Stenvaagnes.

Frivillige

Røde Kors har hatt et titall frivillige fra Bamble og Skien Røde Kors Hjelpekorps, som har jobbet med å samle opp olje som har lekket i sjøen.

- Nå mobiliserer vi frivillige fra hele Telemark fylke, på grunn av katastrofens omfang, opplyser Einar Gabrielsen, distriktsleder for Røde Kors Hjelpekorps i Telemark.

Les: Trenger flere frivillige

Han ser på miljøkatastrofen som en stor tragedie. Det gjør også Stenvaagnes. Han mener vi må tilbake til ulykken utenfor Feie for tre og et halvt år siden for å finne en lignende katastrofe med like stort omfang.

Les også: Redningsaksjonen er i gang