NRK Meny
Normal

Olav (97): – Jeg skal ikke flytte

Politikerne i kommunestyret i Notodden vedtok torsdag å legge ned Gransherad bygdeheim. For beboerne på bygdeheimen er det dårlig nytt.

97 år gamle Olav vil ikke flytte fra Bygdeheimen i Gransherad.

– Jeg har bodd i Gransherad hele mitt 97 år lange liv. Jeg skal ikke flytte nå. Det vil jeg ikke, sier Olav Sætre til NRK.no.

I stua på bygdeheimen i Gransherad er flere av beboerne samlet. De har fått høre om politikernes beslutning om å legge ned sykehjemmet. Flere av dem vil ikke komme ut fra rommene sine.

– De gråter og er opprørte, forteller en av pleierne.

Les også:

Vil kjempe

– Det er noe tull. Vi gir oss ikke. Jeg skal være her i bygdeheimen. Jeg kan ikke tenke meg å flytte. Om de legger ned, så vet jeg ikke hvor jeg skal gjøre av meg, sier Jon Elleberg.

Notodden er på Robek-lista og økonomien i kommunen er vanskelig. I lang tid har politikerne diskutert situasjonen og sett på ulike muligheter for å spare penger. Gårsdagens kommunestyremøte endte med dramatiske kutt i skole og eldreomsorg. I løpet av to år skal Gransherad bygdeheim legges ned. Beboerne skal flyttes til Heddal.

Jon Elleberg

– Jeg skal være her i bygdeheimen, sier Jon Elleberg. Han kan ikke tenke seg å flytte.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Må flytte fra kona

For Olav Sætre som har bodd i Gransherad hele livet kan nedleggelsen av bygdeheimen bli ekstra trasig. Kona bor nemlig i omsorgsbolig et steinkast unna bygdeheimen. Hun kommer på besøk hver dag.

– Hvis jeg må flytte blir ikke det så lett. Vi har jo stor glede av disse besøkene begge to. Nei, jeg skal ikke flytte, gjentar Sætre.

– Helt nødvendig

– Vi er på Robek-lista. Fylkesmannen har vært tydelig med deres krav. Derfor har vi valgt å samle alle mindre enheter i en større, og moderne enhet på Haugmotun. Dette tror vi må til for at Fylkesmannen skal godkjenne vårt budsjett, sier ordfører Jørn Christensen.

– Jeg håper fylkesmannen stopper dette. Hvordan kan det være lønnsomt å bygge nytt når kommunen ikke har penger, spør Otto Pedersen i aksjonsgruppa for Gransherad.

Han frykter at nedleggelsen av sykeheimen også er en nedleggelsen av hele bygda.

–Det kan fort være slutten. Det er mange arbeidsplasser som blir borte, sier Pedersen.