Hopp til innhold

Nytt våpen mot piratkopiering

Cinavia er et navn du kan merke deg allerede nå. I løpet av 2012 blir dette verktøyet obligatorisk for bluray-spillere.

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto, Colourbox.com/NRK.

Det er tidlig en fredags formiddag i april og reporteren fra NRK.no er på vei til Platekompaniet i Porsgrunn. Det er nok en typisk formiddag med lite filmentusiaster så tidlig på dagen.

Å finne den rette

Den utsendte saumfarer hyllen med filmer som er av den blå typen. Vi er på jakt etter en viss type Bluray-film. Målet er å finne filmen som inneholder det noe anonyme merket ”PROTECTED - Cinavia.com” på baksiden.

Etter å ha sett gjennom flere filmtitler finner vi til slutt en storfilm fra i fjor. En film om en tegneseriekarakter laget av den belgiske tegneren med pseudonymet Hergé. Regissert av stjerneregissøren Steven Spielberg. En av fjorårets største filmsatsing fra Hollywood. Med et budsjett på 130 millioner dollar og som inntil 21. Februar har spilt inn ca 372 millioner dollar verden over.

Cinavia

Slik ser logoen til vannmerkingen ut på et Bluray-cover.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Vi tar med filmen mot disken der det står ei blid ansatt ved navn Nina Rønningen som rydder opp i filmtitlene bak seg.

Reporteren tar opp radioopptakeren, viser frem coveret og spør om hun vet hva logoen betyr:

– Nei, det gjør jeg ikke.

Hvis du skulle tippe da?
Hun tenker seg litt om og studerer logoen.

– Det betyr vel at.. protected betyr jo beskyttet. Men hva den er beskyttet for eller mot, det vet jeg ikke. Kanskje kopieringsbeskyttelse, spør Nina Rønningen undrende.

Nina Rønningen

Nina Rønningen er noe usikker på hva Cinavia er.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Hun har helt rett i sine antagelser. Det er en kopieringsbeskyttelse. Men ikke hvilken som helst. Det er en beskyttelse som har eksistert i noen år, men i 2012 blir den obligatorisk på Bluray-spillere.

Folk flest tenker nok ikke over hva slags type beskyttelse en film inneholder. Det er vel heller ikke alle som ønsker å ta en reservekopi av filmsamlingen sin. Men for dem som ønsker nettopp det, kan sikringen skape en del hodebry.

Det må dessuten nevnes at kopisikringen kan bli en effektiv demper på piratkopiering.

Usynlig teknikk

Kort fortalt legger verktøyet et digitalt fingeravtrykk i lydsporet som er usynlig for hørsel og syn. Dette fingeravtrykket forteller hvor kopien skal spilles av.

Er det en kinofilm inneholder den informasjon om nettopp det. Er det en Bluray-film ligger den informasjonen i fingeravtrykket. Slik kan bluray-spillere sjekke om filmen er en lovlig kopi, reservekopi eller en piratkopi.

Er det en piratkopi eller reservekopi vil avspilling av filmen stanses eller at lyden dempes etter kort tid.

Siden avtrykket som nevnt er usynlig for øre og øyet gjør det det vanskelig for pirater og vanlige forbrukere å omgå sperren.

Tintin

Tintin er en av Bluray-filmene på markedet med teknologien

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

For deg som forbruker kan teknologien by på utfordringer. Hvis du er en av de som tar reservekopi av samlingen din, vil fingeravtrykket følge med kopien og kan skape avspillingsproblemer.

Det er hovedsakelig to situasjoner for denne typen teknologi:

  • Filmer som er piratfilmet på for eksempel kino og som deretter prøves å spille av på en enhet som støtter Cinavia
  • Bluray-film som en forbruker har kjøpt og ønsker å ta reservekopi av og deretter ønsker å spille av på en enhet som støtter Cinavia.

Ved første situasjon kan verktøyet være en effektiv metode for å hindre ulovlig avspilling. Men for situasjon nummer to kan det bli problematisk å få spilt av, det som i utgangspunktet er en lovlig kopiert versjon.

Det unike med teknologien er at tradisjonelle kopisikringer på en Bluray ligger utenfor filmen, mens denne kopisikringen er lagt inn i lydsporet. Det betyr at en film som er filmet på kino (såkalt bootleg) og som deretter spilles av på en Bluray-spiller, eventuelt en Playstation 3, kan bli identifisert via lydsporet. Da kan man risikere å få denne meldingen på skjermen:

«Lydeffekter midlertidig dempet. Ikke juster avspillingsvolumet. Innholdet som avspilles er beskyttet av Cinavia™ og er ikke tillatt avspilt på dette apparatet. For mer informasjon, gå til http://www.cinavia.com. Meldingskode 3.»

For deg som ønsker å ta sikkerhetskopi av din personlige filmsamling så vil du mest sannsynlig også motta samme feilmelding ved avspilling. Verktøyet tillater ikke at du får spilt av en reservekopi som du har gjort av en film som er kjøpt på lovlig vis.

Men ikke alle bluray-filmer eller spillere inneholder teknologien ennå.

NRK.no har testet

Undertegnede kjøpte «The adventures of Tintin » på Bluray. Denne ble kopiert over til en PC. Deretter ble filmen kopiert over på en minnepenn og forsøkt avspilt på en Playstation 3. Spillmaskinen som også fungerer som en mediemaskin har hatt verktøyet installert en stund. Etter cirka tjue minutter inn i filmen dukket denne beskjeden opp:

Cinavia i aksjon

Etter tjue minutter dukket denne beskjeden opp.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Verktøyet skal visstnok takle å bli konvertert fra digitalt til analog. Verken komprimering av lyden eller analog opptak skal kunne knekke sikringen.

En annen interessant problemstilling ved dette er hva hvis man filmer i stua mens en Bluray-film går i bakgrunnen? mest sannsynlig får du med deg sikringen på opptak og hjemmefilmen kan bli dempet ved avspilling på en Bluray-spiller som støtter Cinavia.

Kontroversielt med kopisperre

Jon Bing

Jon Bing mener kopisperrer er kontroversielt

Foto: Universitetet i Oslo

Jon Bing er professor ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Han mener at slike sperrer er kontroversielt, da rettighetshavere prøver å begrense en i utgangspunktet lovlig anvendelse og utnyttelse av åndsverket.

For det å ta en reservekopi, er en kopi til personlig bruk som er tillatt etter norsk lovgivning i utgangspunktet.

Så legger man da på en ekstra beskyttelse og så gjør man det vanskelig og til dels ulovlig fordi at denne beskyttelsen viser et eget rettslig vern. Det er en kontroversiell konstruksjon, forteller Bing til NRK.no

Om det er akseptabelt å omgå slike sperrer tør ikke Bing å uttale seg konkret om, men professoren sier til NRK.no at han tror det ville bli akseptert.

Det er i en viss utstrekning lov til å omgå DRM (digital rights management, journ anm.). Men det er begrensninger i det også. Så det må man nærmest se på de enkelte tilfeller og bestemme. Når jeg har vært så forsiktig så kan jeg godt konkludere litt mindre forsiktig, og si at jeg tror det ville bli akseptert, hevder Bing.

Åndsverkloven paragraf 12 ble satt på prøve tidlig på 2000-tallet, da Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon utviklet programvare som klarte å omgå kopisperre på DVD-filmer. Han ble stilt for retten i 2002 for å ha gjort det mulig å omgå denne sperren. Johansen ble til slutt frifunnet.

Skeptisk til slike verktøy

Eirik Solheim, redaktør i NRKbeta.no er ikke uten videre imponert over teknologien. Han kjenner ikke konkret til akkurat dette verktøyet, men sier på generelt basis at historisk sett så er det bare spørsmål om tid før noen klarer å omgå slike sperrer.

– Erfaringsmessig så har det vist seg at alle sånne typer krypteringer og begrensninger ikke tar så lang tid før noen finner en måte å omgå. Da ender du med en situasjon hvor denne teknologien som skal begrense piratvirksomheten, egentlig bare irriterer de forbrukerne som har betalt for innholdet og som gjerne vil spille det av, sier en noe oppgitt Solheim til NRK.no

Eirik Solheim

Eirik Solheim er ikke videre imponert over kopisperrer

Foto: Svein Aronsen / NRK

Leif Holst Jensen er generalsekretær i Norske film- og TVprodusenters forening. Han forstår at det kanskje kan by på utfordringer for forbrukeren. Men mener at kopisikringer er til for å dempe piratkopiering av filmer.

– Hensikten er jo ikke å gjøre ting vanskeligere for forbrukerne, men film- og tvproduksjon er et rettighetsverk som skal kunne avregnes. Og det som vi vil til livs, det er jo enhver form for kommersiell utnyttelse på våre vegne som ikke er i rettighetshavernes interesse, forteller Jensen.

Digital kopi

Redaktøren i NRKbeta sammenligner det med hvor du skal få lov til å lese en bok du har kjøpt til odel og eie.

– Når jeg har kjøpt og betalt for medieinnhold så vil jeg gjerne kunne bruke det sånn som jeg har lyst. Hvis jeg kjøper en bok så vil jeg jo forvente å kunne få lov til å lese den boken i stuen, på soverommet og på toget.

NRK.no har også vært i kontakt med Guttorm Petterson, administrerende direktør i SF-Norge som er landets største filmdistributør. Han forteller at teknologien stadig er under utvikling og kan være en utfordring.

Fra 2. mai kommer flere norske filmer med såkalt «Digital Copy». Det innebærer at hvis du kjøper en film så følger det med en link til en nettside hvor du kan hente ned en digital versjon av filmen.

Guttorm Petterson

Guttorm Petterson, adm.dir i SF-Norge tilbyr digital nedlastbar kopi av norske filmer.

Denne kopien er ment for bærbare enheter som nettbrett, mobiltelefoner og PSP (Playstation Portable, journ.anm). For øyeblikket er utvalget av norske filmer med «digital kopi» relativ liten.

–Når man kjøper en fysisk DVD eller Bluray så kan man hente ned en digital versjon fra nett-skyen, forteller Petterson.

Som en liten notis kan det sies at for kopisikringen skal fungere, må filmene inneholde cinavia. Dessuten må avspillere også ha teknologien installert. Har du en PC med programmet VLC tilkoblet TV vil ikke avspillingen av kopien bli stoppet.

Hva mener du om DRM? Kommentér under!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark