NRK Meny
Normal

NRK sender UP - minutt for minutt

Det blir skrevet historie når NRK sender direkte fra en sivil UP-bil denne uka. Torsdag kan du sitte i baksetet når UP431 drar ut på patrulje i Telemark.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen (innfelt) er blant gjestene som blir med når NRK sender direkte fra en sivil UP-bil i Telemark.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB

– Jeg tror de som følger sendinga får se et politi som er veldig mye på veien og driver forebyggende arbeid. Vi er på veien fordi vi ønsker å avdekke lovbrudd som forårsaker de alvorlige ulykkene, sier sjefen for UP i Norge, Runar Karlsen.

Følg sendingen direkte her!

Skal forebygge ulykker

Karlsen sa ja da NRK spurte om å sende direkte fra en sivil UP-bil, og tror det kan være nyttig for folk å se den jobben etaten gjør.

– Jeg tenker det er fint at flere får se formålet med å ha politiet ute på veien. Formålet er kun å redde liv, kun å forebygge alvorlige skader, så er prisen også at noen må betale en bot, sier Karlsen.

– Det er altfor mange når 188 personer ble drept i trafikken i fjor. Det er en person annenhver dag, og målet med den jobben UP gjør er å få ned dette tallet, sier han.

UP-sjefen kommer i studio i NRK under sendinga for å svare på spørsmål og følge direktesendingen fra UP431.

Bård Hoksrud

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) tror det er mange myter om UP. Han er gjest i NRKs direktesending fra en sivil UP-bil.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Mange blir nok overrasket

Med på direktesendingen blir også statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i samferdselsdepartementet. Han ryddet kalenderen da han hørte om prosjektet og er klar til å se sendinga fra studio i NRK, svare på spørsmål og kommentere samferdselspolitikk.

– Det er nok mange som har hørt myter om hva UP holder på med, og jeg tror det er mange som får seg en a-ha opplevelse når de ser den allsidige jobben de gjør - alt fra å være vanlig trafikkpoliti til å ta tyver og bander som ferdes langs veien, sier Hoksrud.

Hoksrud er selv en bilist som tilbringer mange mil på veien hvert år og innrømmer glatt han nok kan bli en av bilistene som UP stopper.

– Jeg prøver å være bevisst og holde fartsgrensene, men jeg tror nok alle kan være uoppmerksomme og glemme seg litt bort noen ganger. Det kan nok være en nyttig påminnelse for oss alle de gangene vi ser en politibil langs veien, tror Hoksrud.

Skal ikke vise lovbrudd

NRK har jobbet med prosjektet i flere måneder og vært på testur med UP-patruljen. Målet er å vise hvordan en vanlig dag er for UP, og sette søkelyset på trafikksikkerhet og kjøring på norske veier.

* LES OGSÅ: HØYSESONG FOR FØRERKORTBESLAG

Redaksjonssjef i NRK Telemark, Stig Bolme, sier at NRK ikke kommer til å vise bilene som blir stanset under sendingen.

– Vi har flere kameraer i bilen og kommer til å bruke bilder som ikke viser bilen foran når patruljen skal stanse noen. Meningen vår er å sette søkelyset på den jobben patruljen gjør med trafikksikkerhet og vise frem en helt vanlig dag for en sivil UP-patrulje, sier Bolme.

Sendingen kan du se på NRK.no/telemark torsdag 22.5 klokka 13.50.

NRK publiserer bilder og video fra forberedelsene til sending under: #NRKUP