Hopp til innhold

Norsk bever er turistattraksjon i Skottland

Ved hjelp av bevere fra Telemark har Skottland etter 400 år uten, fått tilbake en beverbestand. Myndighetene tror Telemarks-beveren kan gi regionen Argyll et økonomisk løft.

Bever i gang med kveldsstellet ved Baklidammen i Bymarka

Dette er ikke et bilde av de aktuelle beverene, men bevere i gang med kveldsstellet ved Baklidammen i Bymarka.

Foto: Asbjorn Losen

Skottland har ikke hatt bevere på 400 år. Redningen ble å hente dem inn fra Telemark. Den engelske avisen Metro News publiserte i går et bilde av en baby-bever, som de mener er et bevis på at prosjektet har vært en suksess.

Lokale myndigheter kaller Telemarks-beveren en turistattraksjon, og tror den vil gi regionen Argyll et økonomisk løft.

– Dette er fantastisk måte å få barn i kontakt med naturen på. Dessuten er de populære blant de tilreisende, og kan gi den lokale økonomien i Argyll et sårt trengt økonomisk løft, sier Roisin Campbell Palmer, som er feltoperasleder i prosjektet «Scottish Beaver Trial», til avisa.

Guida turer

Byen gir nå guidede turer til området der de er satt ut slik at tilreisende kan se bevere som for lengst har vært utdødd i landet. Beverfamiliene som deltar i forsøket ble alle fanget i Telemark og brakt til Storbritannia, og etter avsluttet karantenetid ble de løslatt i skogområdet Knapdale i Argyll i Skottland.

Les også: Bever startet gressbrann

«The Scottish Beaver Trial» er et samarbeidsprosjekt mellom «The Royal Zoological Society of Scotland», «The Scottish Wildlife Trust» og «Forestry Commission Scotland», som i løpet av en fem års periode har hatt som mål å skape en beverbestand i skogsområdet Knapdale i Skottland.

Prøveperioden er over

Beverenes prøveperiodene er nå avslutten og en rapport om resultatene av studien ble sendt til den skotske regjeringen i juni. Skotske myndigheter skal senere i år bestemme om de norske bevrene skal få bli i landet, skriver Metro News.

PS: «Argyll and Bute» er den nest største av Skottlands regioner. Den grenser mot Loch Lomond, Dunbartonshire og Highland. Administrasjonsbyen er Lochgilphead.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark