NRK Meny
Normal

Mistet cockpitdør under avgang

Statens havarikommisjon konkluderer med at et fly som kolliderte med en antenne ved Skien lufthavn Geiteryggen i august 2013, mistet cockpitdøren under avgang.

Fly mistet cockpitdør

Det kunne gått skikkelig galt da cockpitdøren falt av flyet under avgang.

Foto: Statens havarikommisjon

Piloten av flyet var en 71 år gammel mann med nærmere 800 timers erfaring fra denne typen fly. Det var ingen andre om bord i flyet.

Piloten bygget flyet selv

I ulykken ble hele den horisontale haleflaten skadet og delvis revet løs, melder Statens havarikommisjon. Cockpitdøren ble ødelagt og det ble mindre skader på hjulkåpe og skrog.

I tillegg ble en antenne på flyplassen skadet da flyet kolliderte under landing.

Flyet i ulykken var en selvbygget Evans Aircraft (EX) fra 2013, LN-RME.

Forsøkte å lande, men måtte gi full gass

Ifølge havarikommisjonen falt venstre cockpitdør av flyet da det var mellom 100 og 200 fot oppe i luften. Piloten forsøkte å redusere farten og lande, men vurderte at det ikke var tilstrekkelig rullebane til å kunne lande og ga derfor full motorkraft igjen.

Piloten var da usikker på flyets tilstand og varslet tårnet at han ville nødlande. Flyet oppførte seg tilsynelatende normalt, før det under innflygning overraskende raskt tapte høyde slik at det kolliderte med en antenne. Slik ble den horisontale haleflaten på flyet betydelig skadet.

Likevel klarte piloten å lande flyet kontrollert på rullebanen.

Trolig ikke skikkelig lukket

Ifølge Statens havarikommisjon har piloten selv bygget flyet, basert på tegninger fra Evans Aircraft. Flere detaljer var modifisert av piloten – og han hadde blant annet konstruert og bygget en innelukket cockpit med to dører, til forskjell fra den opprinnelige konstruksjonen som hadde åpen cockpit.

Statens havarikommisjon slutter seg til pilotens forklaring om at døren trolig ikke var skikkelig lukket og låst før avgang.

71-åringen har opplyst til kommisjonen at han vil endre prosedyrene eller bygge om låsemekanismene for flyet før han flyr igjen.

Flyulykke ved Skien lufthavn

Den horisontale haleflaten på flyet ble slått skjevt i innfestingen.

Foto: Statens havarikommisjon