Hopp til innhold

Misfornøyde med de eldres mat

Kommunale kjøkkensjefer er ikke fornøyde med kvalitet på frukt og grønnsaker som serveres til eldre. Mye av maten importeres fra utlandet.

Scheen Matservice

Ferdig middagsretter leveres til sykehjem, andre institusjoner og gjennom hjemmetjenesten. Kjøkkensjefer mener kvaliteten på maten er for dårlig.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Scheen Matservice

Kjøkkenansatte mener det er for store variasjoner i størrelsene på potetene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I flere kommuner er det misnøye med leveransen av frukt og grønt som serveres på sykehjem og gjennom hjemmetjenesten.

– Vi har fått agurker og gulrøtter fra Danmark. På denne årstida bør vi få norske varer. Så har vi fått en sekk med 15 kilo poteter hvor variasjonen på potetene er veldig stor. Jeg har veid en potet til 300 gram, mens en annen veide 65 gram, sier kolonialansvarlig ved Scheen Matservice Kristin Karlsen oppgitt.

55 kommuner i Telemark, Buskerud og Vestfold har gjennom fylkeskommunene inngått en fellesavtale med en grossist.

Men kjøkkensjefer NRK har vært i kontakt med reagerer på kvaliteten, prisen og at flere varer er importert til tross for norske grønnsaker er tilgjengelige.

Kristin Karlsen

Kristin Karlsen er kolonialansvarlig ved Scheen Matservice.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Dårlige råvarer

Kristin Karlsen og kollegene ved Sceen Matservice forbereder mat til 1000 personer når NRK er på besøk.

Scheen Matservice

: Gulrøtter og agurker med danske flagg. Kjøkkensjefene vil ha kortreist mat.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Scheen Matservice

Ferdig mat til eldre og andre kunder av Scheen Matservice.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Denne uka lager vi flesk og duppe, som skal pakkes til sykehjem og til hjemmeboende.

Men ved Scheen Matservice mener de kvaliteten på råvarene har blitt dårligere etter det ble inngått en ny felles innkjøpsavtale. Blant annet reagerer kundene på at de får servert importert mat når det er sesong for grønnsaker og gode råvarer i Norge.

– Varene vi får skal sendes ut til eldre mennesker, og de eldre vil ikke ha de store potetene. Tomatene får vi veldig godt modne, og det vil heller ikke brukerne ha. Da får vi bløte tomater tilbake.

– Avvik også på denne avtalen

NRK har også vært i kontakt med andre kommuner som er misfornøyd med en del av råvarene. Torgrim Thomassen er kjøkkensjef i Vinje kommune, og heller ikke han er fornøyd.

– Inntrykket mitt er at det er dyrere enn forventet, kvaliteten er dårligere og maten reiser lenger. Jeg ville heller ha gode, norske råvarer selv om det koster litt mer.

Fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold koordinerer mange innkjøp for å få best mulig avtaler. Innkjøpssjef for fylkeskommunene, Roy Pettersen, sier at det er jevnlig møter med grossisten, spesielt når det er nye avtaler.

– Det forekommer avvik på alle våre avtaler, også på denne avtalen. Det tar vi opp med leverandøren.

Danske råvarer bedre

I februar inngikk Odd Langdalen Frukt & Grønnsaker Engros AS en treårig avtale om å levere frukt og grønt til 55 kommuner i Telemark, Buskerud og Vestfold.

– Vi har jevnlig statusmøter. Vi blir målt på avvik, og vi ligger innenfor avviksnormene som er avtalt med kommunen, sier salgssjef Erik Bakke.

– Det ble nevnt gulrøtter, og det er helt riktig at vi i en periode i starten av norsk sesong har valgt å kjøpe inn danske gulrøtter. Det er fordi vi mener at kvaliteten på de danske gulrøttene har vært bedre, fortsetter Bakke.

Han avslutter med å si de har en evaluering på hva de skal kjøpe hver eneste dag, og at de kjøper det de mener er best.