Hopp til innhold

– Dette gjør meg bare trist

Maten som blir servert i Halden fengsel og Halden sykehjem får totalslakt av et ekspertpanel ledet av Eyvind Hellstrøm.

Video nsps_upload_2009_12_17_9_40_5_1691.jpg

Gourmetkokk og TV-kjendis, Eyvind Hellstrøm slakter maten i norske fengsler og sykehjem.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Kari Innerå

Nordisk og olympisk mester i kokkekunst, Kari Innerå, var en del av smakspanelet.

Foto: Scanpix

Det er VG som har gjennomført en test av maten som blir servert i norske fengsler og sykehjem.

Resultatene er nedslående.

– Dette er redselsfullt og grusomt, sier Eyvind Hellstrøm til VG, etter å ha smakt maten som blir servert hos tre sykehjem og tre fengsler.

Formålet med testen var å se hvem som fikk servert best middag: Eldre på offentlige sykehjem eller innsatte i statlige fengsler.

Ser verre ut enn det smaker

Maten i Halden fengsel ble ikke veldig godt mottatt av de fem ekspertene i smakspanelet.

Kyllinggryte med ris, fikk karakteren 1.

«Klebrig saus. Risen smaker gammelt og har trolig vært oppbevart lenge. Seigt og tørt kjøtt. Dette er ikke første sorterings kjøtt, men såkalt blokkjøtt. En klar ener.»

Fisk i form med potet, fikk karakteren 2.

«Grøtaktig konsistens, lite delikat. Tynn saus. Sausen har antydning til frisk smak, på grunn av fisken, som har kokt inn, og paprikaen. Dette reddet retten fra terningkast én. ”Det ser verre ut enn det smaker” er juryens dom.»

Selv om ikke maten i Halden fengsel svarer til forventningene kan de i alle fall nytes i interiørnominerte omgivelser.

Les også:

– Fuglene ser ut som brun masse

Heller ikke maten som blir laget av Halden Sentralkjøkken og som serveres til sykehjemmene faller i god smak.

Benløse fugler med kokt kål, poteter og brun saus, fikk karakteren 1.

«De benløse fuglene er drøyd for mye med vann og mel og fremstår som en brun masse. Sausen er for salt, potetene er vakuumert og smaker ingenting. Fersk kål, men for mye kokt.»

Helstekt fylt svinekam med surkål, poteter og brun saus, fikk karakteren 2.

«Vasne poteter, tam saus, grei, men masseprodusert surkål. Pluss for sviskefyll, det betyr at noen vil noe med retten. Litt tørt kjøtt, juryen var i utgangspunktet delt: Innerå ga 3, på grunn av fyllet. De andre ga 2.»

– Vi blir stilt i et dårlig lys

Lars Thomas Buer, assisterende kjøkkensjef ved Halden sentralkjøkken som leverer mat til sykehjem i byen, er ikke overrasket over slakten fra ekspertene, men sier at de blir stilt i et dårlig lys.

– Jeg har bakgrunn som restaurantkokk og vet at Hellstrøm ikke kommer til å bli veldig imponert over rettene fra oss, sa han før smakspanelet testet maten.

Les også:

Etter å ha blitt servert den knusende dommen, er Buers kommentar:

– Jeg føler at vi blir stilt i et dårlig lys. Vi gjør jobben vår så godt vi kan, og har vår yrkesstolthet. Vi kan ikke krydre mye, da får vi klager. Jeg tror ikke smakspanelet er representativt. Våre brukerundersøkelser gir oss andre svar, sier han til VG.

– Det gir meg ingen glede å slakte denne maten. Det gjør meg bare trist når jeg tenker på stakkarene som skal spise dette hver dag, sier Eyvind Hellstrøm.