NRK Meny
Normal

– En svært viktig investering for Rjukan

Norsk investor og mangemilliardær har store planer for datalagring på Rjukan i Telemark. Les alt om planene her.

Stein Lier-Hansen, Knut Molaug, Steinar Bergsland og Ketil Solvik-Olsen

På bildet sees fra venstre styreleder Stein Lier-Hansen i Rjukan Næringsutvikling, administrerende direktør Knut Molaug i Green Mountain Data Centre AS, ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Foto: Tinn kommune

Det var mandag at nyheten kom at Green Mountain Data Centre AS etablerer seg på Rjukan. På en pressekonferanse i Oslo tirsdag ble planene presentert.

Det er den norske investoren og mangemilliardæren Peter Thomas Smedvig, som bor i London, som står bak datalagringsplanene i Telemark. Han har sagt ja til å ta regningen for det første byggetrinnet, og det før noen avtale med en kunde er signert.

Green Mountain Data Centre driver med datalagring og beskriver seg selv som verdens største grønne datasenter. De har hovedbase på Rennesøy i Rogaland, mens satser nå friskt i Telemark. En av de største kundene firmaet har er DNB.

– En svært viktig investering

Ordfører i Tinn Steinar Bergsland sier dette er en fantastisk etablering for Tinn og hele Telemark, og at det kan handle om mange fremtidige arbeidsplasser.

Det er slike arbeidsplasser vi trenger på Rjukan nå for å komme videre.

– Dere har jobbet lenge med dette, hvordan er det å endelig være i mål?

– Det tar ofte lang tid å lande store prosjekter, og her er det mange som har jobbet godt over lang tid. Derfor er det ekstra gøy å få realisert denne typen industri på Rjukan, sier Bergsland.

Steinar Bergsland og Knut Molaug

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland og direktør i Greed Mountain Data Centre, Knut Molaug, smilte bredt da planene ble lagt frem tirsdag.

Foto: Johs Apold / NRK

God tilgang på Rjukan

Direktør i Green Mountain Data Centre, Knut Molaug, sier de valgte Rjukan av flere grunner.

På Rjukan har vi tilgang på kraft, kjøling og tilgang på areal, sier han til NRK.no.

Selskapet har på sikt også planer om et større datasenter på Rjukan, og skal investere 600 millioner kroner de nærmeste årene.

Datasenteret skal stå ferdig, og være operativt i mai neste år.

– Viktig for hele Telemark

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen i Telemark fylkeskommune legger vekt på at Green Mountains datasenteretablering på Rjukan er et viktig bidrag for å skape vekst i hele Telemark.

– Dette er veldig gledelig både for Tinn kommune og alle vi andre i Telemark. Tinn og Telemark har, sammen med Innovasjon Norge i fylket, arbeidet lenge for et gjennombrudd innen datasenter. Dagens gladmelding viser at det er viktig å jobbe målrettet og langsiktig, sier Riis-Johansen.