Må slukkes med helikopter

Skogbrannen på Svartefjell ved Valebø, må slukkes med brannhelikopter

Skogbrann

Brannhelikopter bidrar i slukkingen av skogbrannen på Svartefjell ved Valebø.

Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

Det forteller sjef for Skien brannvesen, Guttorm Liebe til NRK.

– Terrenget er nærmest uframkommelig for slanger og annet utstyr, så vi må buke brannhelikopter i kombinasjon med bakkemannskap for å få kontroll på brannen.

Les også: Skogbranner etter lynnedslag

Mye mannskap i området

Liebe forteller at der per nå er 8 mann fra brannvesenet og 12 mann fra sivilforsvaret som driver etterslokking i Svartefjell området.

– Brannhelikopteret er ferdig med sin jobb, men det planlegges for å ha mannskaper i området i inntil tre døgn framover, forteller Liebe.

Han forteller videre at brannhelikopteret er ferdig med sin jobb, og at brannen er under kontroll, men det vanskelige terrenget fortsatt gjør arbeidet utfordrende.

På jobb i natt

Skogbrann i Valebø, Telemark

Skogbrannen på Svartefjell ved Valebø er så utilgjengelig at den må slukkes med brannhelikopter.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Brannvesenet og sivilforsvaret har vært 15 mann på jobb i brannområdet i natt for å hindre at brannen skal spre seg. Fredag morgen er brannhelikopteret i lufta, og Liebe har god tro på at brannen vil bli slukket.

– Det kom litt nedbør i natt som hjelper godt på, og vi har rimelig god kontroll, sier Liebe.

Fortsatt fare for skogbrann

Selv om det er meldt litt nedbør i dagene framover, er fortsatt skogbrannfaren stor, forteller brannsjefen.

– Sammen med regnet kommer også lyn og torden. Og med små nedbørsmengder og den tørre skogbunnen vi har nå, skal det ikke mye til før et lynnedslag antenner skogbunnen.

Han ber folk være på vakt og melde raskt ifra om de ser noe som kan minne om skogbrann.

Bra beredskap

Liebe sier at brannvesenet har sin faste beredskap, men at de setter inn småfly fra Grenland Flyklubb som flyr over skogområder og ser etter branner.

– Det er viktig for oss å få greie på branntilløp så fort som mulig for å sette i gang slukking umiddelbart. sier Liebe.

Han understreker også at Sivilforsvaret er oppmerksomme på skogbrannfaren, og er raske til å bidra med personell og utstyr om det skulle behøves.