NRK Meny
Normal

Lyntoget akselererer

Utvidet aksjekapital og flere ansatte skal jobbe lynraskt for lyntog gjennom Telemark.

Lyntog
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

HØR: NORSK BANE SATSER

Selskapet Norsk Bane satser friskt på at det skal komme et lyntog gjennom Telemark. I løpet av tre måneder skal aksjekapitalen utvides med inntil 20 millioner kroner - dersom noen tør å satse penger på togdrømmen.

Pengene skal blant annet brukes til lobby-virksomhet for å sikre at den første lyntogsatsingen kommer på strekningen Oslo - Bergen, og ikke bare Oslo - Trondheim.

Museumsbane

Kjell Stundal

Kjell Stundal og Norsk Bane har doblet aksjekapitalen, for å kunne drive informasjonsarbeid.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Av togentusiastene i selskapet Norsk Bane blir Vestfoldbanen sett på som en museumsbane. I femten år har de drømt om å fare gjennom Telemark og over Haukelifjell i et lyntog, slik man i dag kan kjøre i flere hundre kilometer i timen blant annet gjennom Spania, under den engelske kanal og i Frankrike.

- Det er nå toget går, sier styreformann Kjell Stundal i Norsk Bane. Han sikter til utredningen som skal gi politikerne bakgrunnsmaterialet før avstemningen om Haukelibanen i Stortinget i 2009.

Studal mener det er viktig med et godt tallmateriale. I tillegg mener han de samfunnsmessige konsekvensene i forhold til transport, klima og næringsliv.

- Effektene av en høyhastighetsbane blir viktige, mener Stundal.

- Liten tiltro 

Norsk Bane er innstilt på å lage en egen utredning. Styreformann Stundal har nemlig liten tiltro til det tyske utredningsselskapet som innen september skal ha ferdig en rapport om fremtida for norske lyntog.

- Dersom departementet ikke går lengre inn i stoffet og grundigere til verks, ønsker vi å bestille alternative rapporter. Da spesielt i forhold til klimapolitikk og samfunnsmessige konsekvenser.

Lyntog
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Kampen i gang

I løpet av en måned har togselskapet doblet aksjekapitalen til fem millioner kroner, med støtte fra Vinje, Odda og Tokke kommuner og flere private investorer. I løpet av sommeren skal aksjekapitalen utvides ytterligere.

I første omgang tar de sikte på å få med seg alle kommunene langs traseen.

- De bør ha et spesielt eiendomsforhold til en slik bane. I tillegg ønsker vi at fylkeskommunene engasjerer seg. Nå er kampen om å komme først med i trasévalget i full gang.

Han sikter til at Trøndelagsfylkene har engasjert seg, og skrevet brev til samferdselsministeren. Stundal mener den politiske prosessen er i full gang.

På tide

Med mer kapital har også Norsk Bane penger til å betale lønninger. De ansetter nå planleggere og folk som skal lage informasjonsmateriell.

Det er mange som drømmer om lyntog i Norge, og for Norsk Bane blir mye av jobben å fremme forslaget om lyntog mellom Oslo og Bergen, som går innom Telemark.

Stundal mener det er på høy tid at det kommer lyntog også til Norge.

- Det ville være veldig spesielt om Norge som det eneste landet i Europa de neste generasjonene skal kjøre på den gamle jernbanen, mens resten av Europa kjører på moderne jernbaner.

 • To mål av Tobias Lauritsen

  Odd-spiss Tobias Lauritsen ser ut til å ha funnet skåringsformen etter at han ble frisk av kyssesyken. Lauritsen skåret i kveld to mål da Odds reserver slo Fram Larvik i en treningskamp. Marius Bustgaard Larsen skåret det siste målet til Odd.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Utsetter åpning av Lilleelvkrysset

  Arbeidene ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn vil ta lengre tid enn planlagt. Fylkesvei 32 ble stengt i mars i fjor og skulle etter planen bli åpnet igjen i juli. – Nå snakker vi om en åpning i september, sier prosjektleder Roar Gärtner til TA.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50