Lekkasje kan skyldes hull i et rør – alvorlig sier fabrikksjef

Det er funnet et hull i et rør på Yara sin fabrikk i Porsgrunn.

Per Knudsen.

Gasslekkasjen oppstod torsdag kveld. Undersøkelsene for å finne årsaken bak fortsetter fredag, forteller fabrikksjef Per Knudsen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi har funnet et hull i et plugget rør, forteller fabrikksjef ved Yara i Porsgrunn Per Knudsen.

Hullet kan være årsaken til en lekkasje av nitrosegass ved Yara sin salpeterfabrikk torsdag kveld. Det var avisa TA som først omtalte den mulige årsaken.

Starter undersøkelse på stedet

Fabrikksjefen kaller skaden for alvorlig.

– Dette skal ikke skje, sier han.

Det skal nå gjennomføres en grundig teknisk undersøkelse på stedet, for å forsøke å finne ut hvorfor det har oppstått et hull i røret. Knudsen sier det kan skyldes korrosjon, men understreker at det blir spekulasjoner på nåværende tidspunkt.

– Vi skal selvfølgelig få reparert skaden på en grundig måte, og fabrikken skal sikres før den åpnes igjen, sier han. Han regner likevel med at fabrikken gjenåpnes igjen i løpet av det neste halve døgnet.

Utskrevet uten skader

Fire personer ble eksponert for nitrosegassen torsdag kveld. De fire ble sendt til sykehus, men er nå utskrevet uten skader, forteller fabrikksjefen.

– Når vi har gass på avveie og mange mennesker i området, må vi sikre folk, og det blir litt dramatikk ut av det, sier Knudsen.

Det var rundt klokken 21 torsdag kveld at politiet meldte om lekkasjen ved Yara sin fabrikk på Herøya i Porsgrunn. Politiet fortsetter etterforskningen på stedet fredag, og Arbeidstilsynet er rutinemessig varslet om saken.