NRK Meny
Normal

Krisemøte i ettermiddag: – Må sprenge vanngrensa i Tinnsjøen

TINN (NRK): Alle kommunene har i ettermiddag hatt felles krisemøte om flomsituasjonen. – Vi ber nå om tillatelse til å bryte maksgrensene for vannstanden i Tinnsjøen, sier fylkesberedskapssjefen.

Tinnsjøen er snart full

Når de ikke kan holde igjen mer vann i Tinnsjøen, vil vannet gjøre stor skade nedover i vassdraget. Det gjelder spesielt på Notodden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkesberedskapsrådet i Telemark har hatt to telefonmøter i ettermiddag, der representanter fra alle de 18 kommunene var med.

Situasjonen er stabil i de fleste områder, unntatt vassdragene i Skiensvassdraget, fra Møsvatn mot Norsjø.

– Øst-Telemarken Brukseierforening (ØTB) er nå i kontakt med NVE for å få tillatelse om å bryte maksgrensene for vannstand i Tinnsjøen. Dette gjøres for å hindre større skader på flyplassen og Tuven-området i Notodden kommune, står det i pressemeldingen fra Fylkesberedskapsrådet.

Steinar Bergsland

Tinn-ordfører Steinar Bergsland sier kommunen vil fortsette å være i kriseberedskap.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det ventes at Norsjø vil få en stigning i vannstanden på inntil en meter.

Hus og veier ligger tynt an

Tinn-ordfører Steinar Bergsland sier situasjonen er kritisk for Tinnsjøen.

– Vi kommer til å få store utfordringer med Tinnsjøen utover dagen og kvelden. Akkurat nå kommer det 600 kubikkmeter vann i sekundet, noe som gir store problemer for renseanlegg og vannforsyning, sier Bergsland.

Også vanlige folk blir rammet.

– Boliger og campingplasser langs Tinnsjøen er veldig utsatt. Vannstanden står også snart på høyde med veien, så hvis det begynner å blåse nå vil vi få store problemer.

Til stede på møtene i Fylkesberedskapsrådet var representanter fra politiet, Øst-Telemarken Brukseierforening (ØTB), Norges vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Grenland havn, Skagerak, Statens vegvesen, HV03, Sivilforsvaret, Mattilsynet, Jernbaneverket, Statens kartverk, og representanter for avdelingene hos Fylkesmannen i Telemark.

Spar-butikken i Sauland under vann