NRK Meny
Normal

Krisemøte i ettermiddag: – Må sprenge vanngrensa i Tinnsjøen

TINN (NRK): Alle kommunene har i ettermiddag hatt felles krisemøte om flomsituasjonen. – Vi ber nå om tillatelse til å bryte maksgrensene for vannstanden i Tinnsjøen, sier fylkesberedskapssjefen.

Tinnsjøen er snart full

Når de ikke kan holde igjen mer vann i Tinnsjøen, vil vannet gjøre stor skade nedover i vassdraget. Det gjelder spesielt på Notodden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkesberedskapsrådet i Telemark har hatt to telefonmøter i ettermiddag, der representanter fra alle de 18 kommunene var med.

Situasjonen er stabil i de fleste områder, unntatt vassdragene i Skiensvassdraget, fra Møsvatn mot Norsjø.

– Øst-Telemarken Brukseierforening (ØTB) er nå i kontakt med NVE for å få tillatelse om å bryte maksgrensene for vannstand i Tinnsjøen. Dette gjøres for å hindre større skader på flyplassen og Tuven-området i Notodden kommune, står det i pressemeldingen fra Fylkesberedskapsrådet.

Steinar Bergsland

Tinn-ordfører Steinar Bergsland sier kommunen vil fortsette å være i kriseberedskap.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det ventes at Norsjø vil få en stigning i vannstanden på inntil en meter.

Hus og veier ligger tynt an

Tinn-ordfører Steinar Bergsland sier situasjonen er kritisk for Tinnsjøen.

– Vi kommer til å få store utfordringer med Tinnsjøen utover dagen og kvelden. Akkurat nå kommer det 600 kubikkmeter vann i sekundet, noe som gir store problemer for renseanlegg og vannforsyning, sier Bergsland.

Også vanlige folk blir rammet.

– Boliger og campingplasser langs Tinnsjøen er veldig utsatt. Vannstanden står også snart på høyde med veien, så hvis det begynner å blåse nå vil vi få store problemer.

Til stede på møtene i Fylkesberedskapsrådet var representanter fra politiet, Øst-Telemarken Brukseierforening (ØTB), Norges vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Grenland havn, Skagerak, Statens vegvesen, HV03, Sivilforsvaret, Mattilsynet, Jernbaneverket, Statens kartverk, og representanter for avdelingene hos Fylkesmannen i Telemark.

Spar-butikken i Sauland under vann
 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett