NRK Meny
Normal

Krever 109 000 kr fra familie

Telenor krever at en familie må betale 109.000 kroner for å få lagt ny telefonkabel til huset.

Telenor
Foto: Kaspersen, Kristoffer Nyblin / SCANPIX

Telenor nekter å dekke kostnadene ved legging av en telefonlinje til et småbruk i Tokke i Telemark.

Fordi gårdsbruket har vært nedlagt mener Telenor at de ikke lenger har plikt til å sørge for en ny kabel.

- Helt urimelig

- Jeg synes det er helt urimelig at de skal forlange det når det er telefonkontakt til veggen. Det har bodd folk her i alle år, sier gårdeier Bjørnar Gulseth til NRK.

Bjørnar Gulseth og familien

Bjørnar Gulseth med familien på Bergli. De savner fast telefondekning og bredbånd.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

I november i fjor flyttet Gulseth med kone og tre små barn til småbruket Bergli. Bruket ligger idyllisk til ved et tjern halvannen kilometer fra stavkirka og hovedveien.

Da hustelefonen ikke virket, kontaktet Gulseth Telenor. De konstaterte brudd på den gamle 800 meters kabelen som var strukket gjennom vannet fra en nabogård på den andre siden av tjernet.

- Ny etablering

Telenors pristilbud på 109.000 kroner takket Gulseth nei til.

- Det er jo dårlig mobildekning. Jeg har vakttelefon her og det gjør det vanskelig å ha vakt blant annet. Bredbånd er også en selvfølge i dag, sier han.

LES OGSÅ: Mobildekning etter mange års kamp

Telenor er uenig.

- Slik vi ser det i dag er dette en ny etablering og ikke et driftsbrudd fra en eksisterende beboer. Da må man i dette tilfelle være med å dele kostnadene for å få telefonlinjen frem til seg, sier Informasjonssjef i Telenor, Per Arild Meling til NRK.

Senterpartiet reagerer

Førstekandidat på Telemark Senterpartis liste til stortingsvalget, Anja Hjelseth, retter kraftig kritikk mot Telenors retningslinjer.

- Jeg synes nesten det er en hårreisende sak. Her er vi på et sted hvor det har vært fast bosetting og telefonkabel tidligere. Det som har skjedd nå er at kabelen har røket og når Telenor fant ut det så var plutselig dette stedet utenfor virkeområde, sier hun til NRK.

Hjelseth mener dette er en tragisk sak Telenor bør rydde opp i.

Bjørnar Gulseth og Anja Hjelseth

Bjørnar Gulseth og Anja Hjelseth (SP) med tjernet med den ødelagte telefonkabelen i bakgrunnen.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

- Du ser bort til naboene som har telefon. Det er en helt annen diskusjon enn om det hadde vært et hus langt oppe på vidda hvor det var seks mil til nærmeste nabo, sier Hjelseth.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK