NRK Meny
Normal

Kommunesammenslåing skaper engasjement

SAUHERAD (NRK): Over 100 engasjerte innbyggere stilte opp da politikerne i Sauherad kalte inn til folkemøte om kommunestruktur.

Folkemøte Sauherad

Mange møtte opp for å diskutere kommunesammenslåing i Sauherad.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Folkets tale er klar: Sauherad må enten slå seg sammen med Nome og Bø, eller gå for det såkalte Lifjell rundt-samarbeidet, der Nome, Bø, Seljord, Hjartdal og Notodden inngår. Det ble klart under folkemøtet om kommunesammenslåing i Sauherad mandag kveld.

Flertallet av politikerne i Sauherad heller mot Lifjell rundt-samarbeidet, men det er mye som gjenstår før et endelig standpunkt er klart. Det får noen til å tvile.

– Oppgavefordelingen mellom stat og kommune er ikke klar. Vi vet ikke hva som er vår oppgave hvis vi er 15 000 eller 30 000 innbyggere, og det gjør at det er vanskelig for oss å velge en størrelse, sier leder i Venstre, Heine Århus. Han vil ikke ta standpunkt til om Sauherad bør se mot Midt-Telemark eller Lifjell rundt.

Les også: Sauherad kan miste viltnemnda

Les også: Kommunesammenslåing

Vil ha Lifjell rundt

Leder i Senterpartiet, Nils Angard fra Hjuksebø, sier det er helt unaturlig for den østre delen av kommunen å slå seg sammen med Nome og Bø. Han snakker varmt om Lifjell rundt.

– Ja, jeg gjør det. Jeg har ved flere anledninger i kommunestyresammenheng i Sauherad måttet peke på at Midt-Telemark har vært for snevert. Det har vist seg at man har så gode kontakter østover, og det bør man ta mer vare på framover ved å gå inn i en større konstellasjon. Da kan Lifjell rundt være en praktisk løsning, sier Angard til NRK.

– Notodden har signalisert at de ser over mot Kongsberg. Kan det være interessant for Sauherad å følge med dit?

Per i dag virker det noe fjernt. Vi får se hva Notodden gjør, men jeg er ganske sikker på at Notodden er positive til å ta med Sauherad, sier Angard.

Folkemøte Sauherad

De politiske partiene stilte til debatt under folkemøtet mandag.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Fylkesmannen fornøyd

Per Dehli hos Fylkesmannen er ansvarlig for å bistå kommunene i sammenslåingsprosessene. Han var fornøyd med det han så og hørte på møtet i går kveld.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å se at kommunen er på rett vei. Det virker som en god politisk debatt, så det blir spennende å se hva kommunestyret vil vedta.

Alle partiene i Sauherad lover å ha et klart standpunkt til hvilke kommuner Sauherad bør slå seg sammen med før valget til høsten.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold
 • E18 open for fri trafikk

  E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.

 • Mistanke om køyring i rus

  Politiet stoppa ein mann i 50-åra frå Skien som køyrde bil på Skjerkøya i natt. Politiet mistenker at han har køyrd i narkorus. Han har aldri hatt førarkort. Det var ikkje ansvarsforsikring på bilen, og den vart avskilta på staden.

 • Nesten 8 millionar til TV-aksjonen

  Telemark har samla inn 7 851 534 kroner til årets TV-aksjon. Bidraget per person i fylket er 45,30 kroner, landsgjennomsnittet er 41,55 kroner. Vinje kommune gav mest per innbyggjar, med 109,59 kroner.