NRK Meny
Normal

Klagestorm mot kjøring på el-sykler

Nå vil politiet straffe dem som kjører ulovlig.

El-sykler

Trygg trafikk opplever at stadig flere klager over ulovlig kjøring med el-sykler.

Foto: Privat/NRK

Trygg trafikk får stadig inn flere klager på folk som kjører uforsvarlig med el-sykler. Syklistene skaper ofte farlige situasjoner, både på fortau og i lekeområder.

Ifølge Trygg Trafikk er mange av el-syklene ofte fikset på, slik at de fungerer som mopeder.

Vi får veldig mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for barna sine. De er redde for barna sine som leker ute når det kommer stillegående sykler i høy hastighet, og som ser ut som scootere, sier Brita Straume i Trygg Trafikk.

Les også:

– Brukes som leketøy

Brita Straume

Brita Straume i Trygg Trafikk, sier hun ofte får telefoner fra bekymrede foreldre.

Foto: NRK

Straume sier de første klagene allerede kom for to år siden, men at antall klager har økt kraftig. Klagene gjelder som regle el-sykler som ser ut som mopeder, og som har blitt trimmet, slik at de også fungerer som mopeder. Disse blir ifølge Trygg Trafikk brukt som leketøy av barn og ungdom.

– Da blir det jo en ulovlig scooter, som de ikke har mopedbevis for, de trenger ikke bruke hjelm, og det blir også problemer når det kommer til forsikring, sier Straume.

Vil straffe de som kjører ulovlig

Politiet vurderer nå hva slags straffer de skal gi til de som kjører ulovlige el-sykler.

– Vi ser nå på hva slags egnet bøtesats og reaksjonsform vi skal ta i bruk, sier trafikk-koordinator i politiet i Telemark, Dag Thomassen.

Ifølge Thomassen har flere land egne regler for saktegående mopeder.

– I Europa har man to typer mopeder. De har den som vi har i Norge, og så har enkelte land en moped som kan gå opp mot 30 kilometer i timen. Kanskje vi i Norge også burde innføre den type mopedkategori, som kan gå i den hastigheten, og med den opplæringen som trengs, sier han.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.

 • Ingen mistenkte i saken

  Politiet jobber fortsatt med å finne gjerningspersonene bak ransforsøket på urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag. Politiet opplyser til NRK at de ikke har pågrepet noen for forholdet, og har heller ingen mistenkte så langt.