NRK Meny
Normal

Kaster bort tid på dobbelrapportering

SKIEN (NRK): Leger på norske sykehus bruker mye tid på å fylle ut skjema. – Det er mye dobbeltarbeid og tiden burde vært brukt på pasientene, sier assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark, Geir Hoff.

Sykehuset Telemark

TØFF PRIORITERING: Sykehusansatte får ikke bruke all tid på pasientene. De må fylle ut skjemaer også.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Dette skjema her burde vi bare krølle sammen og kaste, og satse mer på elektroniske løsninger.

kaster skjema

Assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark kaster et skjema. Han mener man burde klare seg med langt færre skjema på norske sykehus.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han krøller sammen et av flere skjema som må fylles ut etter en behandling. Hoff er oppgitt over systemet. Han mener informasjonen som fylles inn i pasientjournalen også bør kunne brukes i sykehusenes kvalitetsregistre. Slik det er i dag, må informasjon til kvalitetsregistre fylles ut på et eget skjema.

Det er helt unødvendig, mener Hoff.

Informasjonen i de såkalte kvalitetsregistrene skal brukes til utvikling av sykehusene, i tillegg til at det skal gi pasientene mulighet til å sjekke kvaliteten på ulike behandlinger ved sykehusene. Forskningssjef Hoff får støtte av overlege ved gastromedisinsk avdeling, Volker Moritz. Han er klar på at færre skjema vil bety mer tid til pasientene.

– Da slipper jeg å fylle ut et skjema til, og de minuttene kan jeg heller bruke på pasienten.

Volker Moritz

Overlege Volker Moritz er sikker på at færre skjema vil gi mer tid til pasientene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mangelfull rapportering

Assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark har i lang tid kjempet for bedre og enklere dataprogram, som er felles for alle landets sykehus.

Han mener gode systemer vil gi folk bedre oversikt og mulighet til å velge det sykehuset som gir det beste tilbudet på den aktuelle behandlingen. Slik rapporteringen foregår i dag er den, ifølge Hoff, både mangelfull, fordi skjemaene ikke nødvendigvis blir fylt ut. Og tidkrevende for legene som må bruke mye tid på ulike skjema.

– Pasient-tilbakemeldingene er et annet skjema vi har. Det burde vi også bare kunne krølle sammen, fordi her burde pasienten kunne komme inn via elektroniske tilbakemeldinger, og kunne fortelle hva de synes om behandlingen.

To skjema per pasient

To ekstra skjema per pasient. Det blir mange skjema å fylle ut ved norske sykehus.

Leder for styringsgruppen for nasjonale kvalitetsregistre, Olav Røise er enig med Hoff og håper det blir endringer. Han sier nærmest alle aktører i Helse-Norge er enig om at noe må gjøres. Røise sier også at dataprogramleverandøren jobber med å få til en løsning.

– Sykehusene er nødt til å få journalsystemer hvor det er mulig å overføre data direkte til de nasjonale registrene, slik at de kan slippe å gjøre jobben to ganger.

 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.

 • Tok kvelertak på samboeren

  En mann i 40-åra er sikta for familievold i Skien etter å ha tatt kvelertak og dyttet sin samboer, melder politiet.