NRK Meny
Normal

Kaster bort tid på dobbelrapportering

SKIEN (NRK): Leger på norske sykehus bruker mye tid på å fylle ut skjema. – Det er mye dobbeltarbeid og tiden burde vært brukt på pasientene, sier assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark, Geir Hoff.

Sykehuset Telemark

TØFF PRIORITERING: Sykehusansatte får ikke bruke all tid på pasientene. De må fylle ut skjemaer også.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Dette skjema her burde vi bare krølle sammen og kaste, og satse mer på elektroniske løsninger.

kaster skjema

Assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark kaster et skjema. Han mener man burde klare seg med langt færre skjema på norske sykehus.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han krøller sammen et av flere skjema som må fylles ut etter en behandling. Hoff er oppgitt over systemet. Han mener informasjonen som fylles inn i pasientjournalen også bør kunne brukes i sykehusenes kvalitetsregistre. Slik det er i dag, må informasjon til kvalitetsregistre fylles ut på et eget skjema.

Det er helt unødvendig, mener Hoff.

Informasjonen i de såkalte kvalitetsregistrene skal brukes til utvikling av sykehusene, i tillegg til at det skal gi pasientene mulighet til å sjekke kvaliteten på ulike behandlinger ved sykehusene. Forskningssjef Hoff får støtte av overlege ved gastromedisinsk avdeling, Volker Moritz. Han er klar på at færre skjema vil bety mer tid til pasientene.

– Da slipper jeg å fylle ut et skjema til, og de minuttene kan jeg heller bruke på pasienten.

Volker Moritz

Overlege Volker Moritz er sikker på at færre skjema vil gi mer tid til pasientene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mangelfull rapportering

Assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark har i lang tid kjempet for bedre og enklere dataprogram, som er felles for alle landets sykehus.

Han mener gode systemer vil gi folk bedre oversikt og mulighet til å velge det sykehuset som gir det beste tilbudet på den aktuelle behandlingen. Slik rapporteringen foregår i dag er den, ifølge Hoff, både mangelfull, fordi skjemaene ikke nødvendigvis blir fylt ut. Og tidkrevende for legene som må bruke mye tid på ulike skjema.

– Pasient-tilbakemeldingene er et annet skjema vi har. Det burde vi også bare kunne krølle sammen, fordi her burde pasienten kunne komme inn via elektroniske tilbakemeldinger, og kunne fortelle hva de synes om behandlingen.

To skjema per pasient

To ekstra skjema per pasient. Det blir mange skjema å fylle ut ved norske sykehus.

Leder for styringsgruppen for nasjonale kvalitetsregistre, Olav Røise er enig med Hoff og håper det blir endringer. Han sier nærmest alle aktører i Helse-Norge er enig om at noe må gjøres. Røise sier også at dataprogramleverandøren jobber med å få til en løsning.

– Sykehusene er nødt til å få journalsystemer hvor det er mulig å overføre data direkte til de nasjonale registrene, slik at de kan slippe å gjøre jobben to ganger.

 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.