NRK Meny
Normal

Kan redusere tarmkreftdødlighet

Tidlige undersøkelser og behandling kan redusere tarmkreftdødelighet med 27 prosent, viser en ny stor norsk studie.

Sykehuset Telemark

Sykehuset Telemark har deltatt i en studie med tidlig screeningundersøkelselse for å redusere tarmkreftdødlighet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Studien oppsummerer data om 100.000 nordmenn fra Telemark og Oslo som siden 1999 har deltatt i studien. 21.000 av dem ble invitert til en screeningundersøkelse med tarmkikkert ved Ullevål sykehus og Sykehuset Telemark i Porsgrunn.

Resten utgjorde en kontrollgruppe som ikke fikk tilbud. Alle deltakerne ble fulgt opp i elleve år etter screening.

Kan behandle tidlig

Geir Hoff

Professor Geir Hoff.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Undersøkelsen konkluderer med at screening av nedre delen av tarmen ikke bare oppdager kreft tidligere, men reduserer nye tilfeller av tarmkreft. Polyppene fjernes, og kreft kan forhindres, eller behandling settes tidligere i gang, sier studiens leder, professor Geir Hoff, til Aftenposten.

Screening går ut på at en tarmkikkert (sigmoidoskopi-screening) brukes for å se etter polypper i nederste del av tarmen. Polypper er forstadier til kreft og kan enkelt fjernes under undersøkelsen.

– Studien er interessant

NORCCAP-studien (Norwegian Colorectal Cancer Prevention) publiseres onsdag i tidsskriftet JAMA (Journal of the Medical Association).

Helseminister Bent Høie (H) sier studien er interessant, og viser til at flere land har slike screeningprogrammer som del av det offentlige helsetilbudet.

Men Høie vil likevel vente med å vurdere et tilsvarende program i Norge inntil det foreligger resultater fra et annet pilotprosjekt i Østfold og Vestre Viken i 2018.