NRK Meny
Normal

Ingen skippertak før landstreff

Det har tatt 12 år, 3 millioner kroner og et uvisst antall arbeidstimer. Helge Øverbø har pussa opp slepebåten «Ørnen» helt på egen hånd, og nå er båten hans med i grunnlovskonvoien inn mot Oslo.

Slepebåten Ørnen

Sander Langeland Øverbø, Helge Øverbø, Christin Normann og Vemund Langeland Øverbø reiser med slepebåten «Ørnen» fra Skien til Oslo i anledning grunnlovskonvoien. Her er de i Sandefjord.

Foto: Marie Roksund / NRK

Langs brygga i Sandefjord ligger det båter av alle slag, tett i tett. Det er bare tirsdag kveld, men det yrer av liv i byen. Særlig foran båten «Ørnen» flokker folk seg.

Plakaten som henger på styrhuset kan fortelle at båten er fra 1902, og har i mange år blitt brukt som slepebåt langs kanalen i Telemark.

En bit av Telemark

Eieren av båten, Helge Øverbø, står om bord i båten og svarer på spørsmål fra forbipasserende. Han kan bekrefte at han har restaurert båten etter antikvariske retningslinjer – helt selv.

Til daglig er han skipper for M/S «Henrik Ibsen», men mye av fritiden har gått til veteranbåten «Ørnen».

– Det er historien jeg er mest stolt av med denne båten, sier Øverbø.

Skipper Øverbø

Til daglig er Øverbø skipper på M/S «Henrik Ibsen», men det meste av fritiden bruker han på veteranbåten «Ørnen».

Foto: Marie Roksund / NRK

Telemarkshistorie på vannet

For det er nettopp Telemarks historie Øverbø og Christin Normann bidrar med når de nå er med i grunnlovskonvoien langs kysten inn mot Oslo.

I alt 222 veteranbåter er med på å markere grunnlovsjubileet 1814, og konvoien kalles «Båten – Norges Nasjonsbygger». Treffet er i regi av Forbundet Kysten, og går fra nord til sør, og skal ende opp i Oslo til helga.

Båten ble bygget i 1902 for konsul og godseier Huidtfeldt i Trondheim. Tre år senere ble den solgt til fløtningen i Skien. Den har for det meste av sin tid slepa tømmer mellom Løveid/Skotfoss og Skien. I 1992 kjøpte Øverbø båten.

– Der noen har veteranbil, har jeg valgt å ha en veteranbåt, sier Øverbø.

Grunnlovskonvoi i Sandefjord

Da skipene i grunnlovskonvoien la til kai i Sandefjord var det god stemning i hele byen.

Foto: Marie Roksund / NRK

Hyllest til skipsnasjonen

I alt fire Telemarksbåter er representert i grunnlovskonvoien langs kysten inn mot Oslo. I tillegg til M/S «Ørnen» er M/S «Skarsfos», RS2 «Langesund» og B/F «Gamle Kragerø» med på konvoien.

Helge Øverbø

Helge Øverbø har brukt nesten tre millioner kroner på å restaurere slepebåten M/S «Ørnen» som han kjøpte i 1992.

Foto: Marie Roksund / NRK

Blant alle de 222 veteranbåtene som skal ende opp i Oslo til helga er det hvalfangstskuter, hurtigruta, frakteskuter, seilskuter, fiskebåter og slepebåter – for å nevne noe.

– Dette er den største landsomfattende samlingen noen gang, så det her er veldig moro, sier Christin Normann.

Torsdag ettermiddag skal de 222 veteranskipene legge til ved operaen i Bjørvika i Oslo. Der skal det holdes landsstevne med utstillinger, konserter, verksteder, ro- og seilregattaer, barneteater, foredrag, turer med veteranskip og så videre.

– Vi håper at så mange som mulig vil ta turen til Bjørvika i helga, for dette er ikke noe som skjer hver dag, sier Normann.

Christin Normann

– Det er noe helt spesielt når så mange båtentusiaster samles på ett sted, sier Christin Normann. Bak henne er kjøkkenet på slepebåten.

Foto: Marie Roksund / NRK
 • Hester reddet ut veltet lastebil

  Alle de seks hestene som var fanget i en lastebil som kjørte av veien og veltet i Vinje i Telemark i natt er berget ut av dyretransporten. Det skjedde først etter en lang og vanskelig operasjon, ifølge NTB.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.