Hopp til innhold

Ingen skippertak før landstreff

Det har tatt 12 år, 3 millioner kroner og et uvisst antall arbeidstimer. Helge Øverbø har pussa opp slepebåten «Ørnen» helt på egen hånd, og nå er båten hans med i grunnlovskonvoien inn mot Oslo.

Slepebåten Ørnen

Sander Langeland Øverbø, Helge Øverbø, Christin Normann og Vemund Langeland Øverbø reiser med slepebåten «Ørnen» fra Skien til Oslo i anledning grunnlovskonvoien. Her er de i Sandefjord.

Foto: Marie Roksund / NRK

Langs brygga i Sandefjord ligger det båter av alle slag, tett i tett. Det er bare tirsdag kveld, men det yrer av liv i byen. Særlig foran båten «Ørnen» flokker folk seg.

Plakaten som henger på styrhuset kan fortelle at båten er fra 1902, og har i mange år blitt brukt som slepebåt langs kanalen i Telemark.

En bit av Telemark

Eieren av båten, Helge Øverbø, står om bord i båten og svarer på spørsmål fra forbipasserende. Han kan bekrefte at han har restaurert båten etter antikvariske retningslinjer – helt selv.

Til daglig er han skipper for M/S «Henrik Ibsen», men mye av fritiden har gått til veteranbåten «Ørnen».

– Det er historien jeg er mest stolt av med denne båten, sier Øverbø.

Skipper Øverbø

Til daglig er Øverbø skipper på M/S «Henrik Ibsen», men det meste av fritiden bruker han på veteranbåten «Ørnen».

Foto: Marie Roksund / NRK

Telemarkshistorie på vannet

For det er nettopp Telemarks historie Øverbø og Christin Normann bidrar med når de nå er med i grunnlovskonvoien langs kysten inn mot Oslo.

I alt 222 veteranbåter er med på å markere grunnlovsjubileet 1814, og konvoien kalles «Båten – Norges Nasjonsbygger». Treffet er i regi av Forbundet Kysten, og går fra nord til sør, og skal ende opp i Oslo til helga.

Båten ble bygget i 1902 for konsul og godseier Huidtfeldt i Trondheim. Tre år senere ble den solgt til fløtningen i Skien. Den har for det meste av sin tid slepa tømmer mellom Løveid/Skotfoss og Skien. I 1992 kjøpte Øverbø båten.

– Der noen har veteranbil, har jeg valgt å ha en veteranbåt, sier Øverbø.

Grunnlovskonvoi i Sandefjord

Da skipene i grunnlovskonvoien la til kai i Sandefjord var det god stemning i hele byen.

Foto: Marie Roksund / NRK

Hyllest til skipsnasjonen

I alt fire Telemarksbåter er representert i grunnlovskonvoien langs kysten inn mot Oslo. I tillegg til M/S «Ørnen» er M/S «Skarsfos», RS2 «Langesund» og B/F «Gamle Kragerø» med på konvoien.

Helge Øverbø

Helge Øverbø har brukt nesten tre millioner kroner på å restaurere slepebåten M/S «Ørnen» som han kjøpte i 1992.

Foto: Marie Roksund / NRK

Blant alle de 222 veteranbåtene som skal ende opp i Oslo til helga er det hvalfangstskuter, hurtigruta, frakteskuter, seilskuter, fiskebåter og slepebåter – for å nevne noe.

– Dette er den største landsomfattende samlingen noen gang, så det her er veldig moro, sier Christin Normann.

Torsdag ettermiddag skal de 222 veteranskipene legge til ved operaen i Bjørvika i Oslo. Der skal det holdes landsstevne med utstillinger, konserter, verksteder, ro- og seilregattaer, barneteater, foredrag, turer med veteranskip og så videre.

– Vi håper at så mange som mulig vil ta turen til Bjørvika i helga, for dette er ikke noe som skjer hver dag, sier Normann.

Christin Normann

– Det er noe helt spesielt når så mange båtentusiaster samles på ett sted, sier Christin Normann. Bak henne er kjøkkenet på slepebåten.

Foto: Marie Roksund / NRK