NRK Meny
Normal

Hydropensjonistene kjemper fortsatt

Tirsdag startet ankesaken der 143 Hydro-pensjonister saksøker Norsk Hydro og Yara.

Hydropensjonistene
Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Pensjonistene har anket fordi de mener de er snytt økonomisk i forhold til det Hydro lovet da de sa ja til førtidspensjonering i 2002.

 

Føler seg lurt 

Vidar Lindbekk
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Pensjonistene som tok førtidspensjon hos Norsk Hydro så ingen grunn til å sjekke det juridiske innholdet i avtalen.

Advokat Vidar Lindbekk, som representerer pensjonistene, sa i lagmannsretten i formiddag at var det en generell oppfatning på Herøya at Hydro holdt inngåtte avtaler.

Pensjonistene skrev under på en avtale om førtidspensjon i 2002. Hydro skulle nedbemanne. Magnesiumfabrikken på Herøya var historie. Avtalen sendte flere industriarbeidere ut med tidligpensjon.

Fire år etter møter 152 Hydro-pensjonister sin tidligere arbeidsgiver i rettssalen. Alle føler de seg lurt. De trodde avtalen ville sikre dem samme lønnsvekst som de andre ansatte i Hydro og Yara.

Kjemper fortsatt

Men i Tingretten vant Norsk Hydro og Yara. Retten gav arbeidsgiveren rett i at avtalen omfatter den generelle lønnsutviklingen , men de lokale og personlige tilleggene kommer utenom. Pensjonistene tapte og måtte betale over en kvart million kroner i saksomkostninger.

 Når ankebehandlingen startet tirsdag, er det 143 av 152 pensjonister som fortsatt er med. Noen har gitt opp håpet og mistet troen på å kunne vinne fram i en ny rettsinstans. Andre vil ikke ta den økonomiske risikoen på nok et tap.