NRK Meny
Normal

Høyre kan gi mindre skattelette

SKIEN/NORDAGUTU (NRK): Høyre kan gå til valg på mindre skatteletter enn før. Nye utfordringer både nasjonalt og internasjonalt gjør at partiet vurderer å legge om kursen.

Erna Solberg og Torbjørn Røe Isaksen

VIL GÅ TIL VALG PÅ MINDRE SKATTELETTE: Torbjørn Røe Isaksen er leder av Høyres programkomite. Her sammen med statsminister Erna Solberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nå har skattenivået i Norge gått ned eller stått stille i 12 år. Da er spørsmålet om vi skal gå til valg på å sette ned skattene like mye som vi har gjort i denne perioden, eller om vi skal ha mer forsiktige ambisjoner, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han er leder av Høyres programkomite, og skal finne fram til politikken partiet skal fronte i valgkampen.

– Vi vet at det er mye annet som skal finansieres, og det blir utfordrende nok å holde igjen på utgiftsveksten, fortsetter Røe Isaksen.

Les også:

– Ansvarlighet

Han er opptatt av at Høyre skal være et ansvarlig parti, og mener det er viktig at man møter de utfordringene landet står ovenfor på en god måte.

– I denne perioden er det viktig å styrke næringslivet, bedriftene og det norske eierskapet, for å trygge, og skape nye, arbeidsplasser.

Men han er også opptatt av å se fremover, og se hvilke utfordringer man møter i den neste Stortingsperioden.

– Man må hele tiden vurdere hvor mye som skal gå til skattelette og hvor mye som skal gå til andre formål. Det er en diskusjon vi i partiet må ta, sier Røe Isaksen.

– Velkommen etter

Ådne Naper

Ådne Naper i SV ønsker Høyre velkommen etter.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Fylkesleder for SV i Telemark, Ådne Naper synes Røe Isaksen stiller et godt spørsmål, og ønsker velkommen etter.

– Nå har Høyre og Frp satset på store skattelettelser siden de kom i regjering, og de ser at det ikke virker. Det er bra at de tar realitetene inn over seg, sier Naper.

Han tror allikevel ikke kursendringen vil bli veldig stor.

– Dette er ikke et paradigmeskifte i politikken. Høyre vil fortsatt redusere skattene, men i litt saktere tempo enn før. Jeg mener det er feil medisin, og det er ingen tvil om at Høyre fortsatt er Høyre.

Skyldes ikke press

Røe Isaksen avviser at spørsmålet han stiller programkomiteen skyldes press fra opposisjonen, og argumenter som at Høyre gir mest skattelette til de som har mest fra før.

– Det har ingenting med det å gjøre. Er man opptatt av at norske arbeidsplasser skal være eid av nordmenn, må man legge til rette for det, og gjøre det lønnsomt å investere i næringslivet vårt.

– Betyr det at målet om å fjerne formuskatten ligger fast for Høyre?

– Vi har sagt at vi ønsker å trappe ned formuesskatten. Det aller viktigste er at vi får et skattesystem som gir trygge arbeidsplasser, og da må vi ha en politikk som legger til rette for det.