Hopp til innhold

Her kan du gjøre et kupp

42 sykler, en båt og en liten bunadsølje, er bare noe av det som ble auksjonert bort på hittegodsauksjonen i Porsgrunn. På en våt og kald oktoberformiddag møtte rundt 100 mennesker opp for å se om de kunne gjøre et kupp.

Studerer hittegods

Er det sølv eller gull? Namsmannen kan garantere det, men ikke hvilken karat det er.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Dag Arve Gisholt

Dag Arve Gisholt i Falck, har vært med på auksjoner i mange år. Rådet hans er å ha tålmodighet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

To ganger i året er det hittegodsauksjon i Porsgrunn. Det er Namsretten som holder auksjon for uavhentet hittegods og beslag som politiet har gjort. Og det kan være mangt. I dag var blant annet en båtmotor, verktøy, snøfreser og en tv til salgs.

– Folk er ikke flinke til å anmelde stjålne ting. Nå er det jo mye enklere å anmelde via nettet. Men så er det enkelte ting som folk tenker: Det er det ingen som finner igjen allikevel. Og da blir det stående her. Når vi ikke vet hvem som har blitt frastjålet det, så går det heller ikke an å finne frem til eieren. Så da må det ut til salg, sier Dag Arve Gisholt i Falck.

Pengene som kommer inn, går for det meste til staten. Men Falck kommer til å sende inn en regning på arbeidet de har gjort.

Sykler, båter og mye annet ble auksjonert bort på hittegodsauksjonen i Porsgrunn

Hittegodsauksjon i Porsgrunn. Geir Førland var med på budrunden helt til slutt.

Sykkelkjøper

Geir Førland var ikke helt fornøyd etter å ha fått sett nærmere på sykkelen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ikke styring

De fleste hittegodsene kan publikum se på og studere i en time før auksjonen begynner. Men når det gjelder syklene, må publikum ta noen sjanser. For speaker opplyser stort sett bare hvilket merke sykkelen har og hvor store de er. Geir Førland fikk kjøpt seg en sykkel etter en lengre budrunde. Men han var ikke helt fornøyd. Sykkelstyret manglet noen festemutter slik at det hang løst.

– Det er jo ikke styring på sykkelen, og så trodde jeg det var større ramme på den, sier Geir Førland.

– Den må fikses opp lite grann. Den var jo ganske ny, da. Men det ordner vi. Jeg trengte en ny sykkel. Jeg har hatt en i 16 år som gikk i stykker i sommer, sier Geir Førland.

Mulig med kupp

Det meste blir solgt i løpet av auksjonen. Det kan bli igjen en og annen sykkel som blir kondemnert. En gang ble det solgt en stor båt som hadde ligget lenge i Skienselva. I dag er nok snøfreseren det mest populære. Det er den rette tiden for det.

– Det er mulig å gjøre et kupp her. Må bare ha tålmodighet. Ta gjerne med stol å sitte på. Ta gjerne en sjans av og til. Men ikke bli med for høyt, sier Gisholt.

Undersøker hittegodset

Olav Bruhaug og Sigbjørn Rød undersøker en elektrisk drill

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det meste av løsøre blir grundig undersøkt av publikum. Og de kommer fort frem til om det er noe de kan tenke seg til å kjøpe. Olav Bruhaug og Sigbjørn Rød har gått gjennom det som kan vær aktuelt for dem, men denne gangen var det ikke så mye som fristet.

– Det er en sånn billigsag. Du får jo nye sager til en 600 kroner. Den er til sånn hobbykvisting. Skal en drive på med ved, så må man ha større saker, sier Olav Bruhaug

Påhengsmotor

Brita Deilhaug

Brita Deilhaug håper å få kjøpt en liten påhengsmotor

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Brita og Kjell Arne Deilhaug har kommet på hittegodsauksjonen for å prøve å få tak en spesiell sak.

– Vi håper å få tak i en liten påhenger. Sjansen er vel 50-50, hvis den ikke blir for dyr, sier Brita Deilhaug.

– Og så er det ren nysgjerrighet. Jeg har aldri kjøpt noe, bare ser. Det blir som regel dyrere enn man tror, sier Deilhaug.