NRK Meny
Normal

Håper å slippe oppsigelser i aviser

Hvis avisene i Telemark selger nok annonser, håper eierne i Amedia å slippe flere oppsigelser - til tross for at konsernet skal spare en halv milliard kroner.

Nedbemanning i Amedia

Amedia skal kutte utgiftene med 500 millioner kroner. I Telemark eier Amedia fem aviser, men håper å slippe oppsigelser av ansatte.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I går ble det klart at Amedia må kutte en halv milliard kroner. I Telemark er Amedia eier av mange aviser, som Telemarksavisa, PD, Kragerø blad Vestmar, Telen og Rjukan Arbeiderblad.

Avhenger av annonsesalget

– Vi vet ikke helt ennå hvordan kuttene kommer til å ramme avisene i Telemark. Det avhenger av annonseutviklingen i hver enkelt avis, sier Dag Reiersen, regiondirektør i Amedia.

– Det vi vet er at i første kvartal i år, så er annonseutviklingen seks prosent ned. Det er mindre enn det vi ser for hele Amedia, og i april ser det foreløpig rimelig bra ut. Så hvordan kuttene vil ramme avisene her, avhenger av dette.

– Men det blir årsverk som forsvinner i Telemark også, slår Reiersen fast.

Han sier at det er den stedlige utviklingen som vil være avgjørende for hvor i Norge Amedia vil gjøre kutt. Og nå blir det opp til annonsesalget i hver enkelt avis for å unngå at kuttene blir store i den avisen.

– Hver enkelt av disse avisene lever sitt eget liv økonomisk. Og det er helt opp til stedlige forhold hvor store disse kuttene blir.

– Høres mer ut enn det er

– Og så må jeg legge til: 500 millioner kroner høres veldig mye ut. Men vi snakker om et av de store mediekonsernene med 4,2 milliarder i omsetning i fjor. Så det vi snakker om er mellom ti og tolv prosent i kostnadskutt fordelt over tre år. Da blir tallene noe mindre, sier Reiersen.

Når det gjelder fylkesavisene i Telemark - Varden og TA - så er det skarp konkurranse. Varden har fått nye eiere i Agderposten som virker som de er villige til å satse. Og det er et spørsmål om dette kuttet i Amedia kommer til å gi Varden et stort forsprang i konkurransen.

– Det vet vi lite om. Jeg tror Varden møter de samme utfordringene i annonsemarkedet som TA gjør, og i så måte er vi likestilt. Men om eierne i Arendal har andre kort i ermet enn det Amedia har, det vet vi lite om, sier Reiersen.

– Men det vi vet er at Amedia, som et stort konsern, har ressurser til å satse på det som kalles digitale flater, som vi er helt avhengige av for å komme videre.

TA «fredet» på grunn av Varden

TA har, på grunn av konkurransen med Varden, vært «fredet» i mange år, sier Reiersen. TA har derfor vært i en litt friere stilling enn mange andre aviser i Norge.

Han kan fortelle av TAs TV-kanal fortløpende vurderes, men at Amedia foreløpig mener å være godt tjent med å ha med seg TV Telemark.

– Men det er klart at dette er noe vi ser på hvert eneste år, sier Reiersen.

Han mener heller ikke småavisene, PD, KV, Telen og RA trenger å være nervøse for sin eksistens.

– Utviklingen er litt forskjellig fra avis til avis, men de minste avisene er de som klarer seg best enn så lenge. Og vi har jo sett en stund at dette skulle komme, og er i gang med kutt - i den forstand at folk som går ut ikke erstattes. Og slik har vi kuttet ti årsverk allerede i vår region.

– Og per i dag har vi ingen oppsigelsesproblematikk foran oss, sier Reiersen.