Annullerer avtalen for nye Skien VGS

SKIEN: Fylkesutvalget har vedtatt at byggingen av nye Skien videregående skole skal sendes ut på anbud.

Nye Skien videregående skole

SKOLETEGNINGENE: Fylkesutvalget vedtok at byggingen av nye Skien videregående skole må ut på nytt anbud.

Foto: Illustrasjon: Skanska

Fylkesutvalget har vedtatt å annullere avtalen med Skanska om bygging av ny Skien videregående skole. Det blir utlyst nytt anbud på totalentreprise. Fylkestinget skal ha en framdriftsplan før utlysing.

Les også:

For dyrt

Fylkesutvalget slår fast at den nye skolen skal bygges for 1050 elever og ha en ramme på 618 millioner kroner. Forprosjektet skal avsluttes 16. juni.

Det var tverrpolitisk enighet i Fylkesutvalget om at prosjektet Skansa presenterte ble for dyrt.

Gunn Marit Helgesen

– Hvis vi har råd til en Lada så hjelper det ikke å drømme om en Rolls-Royce, uttalte Gunn Marit Helgesen (H) i fylkesutvalget i dag.

Foto: Johnny Syversen / KS

–Hvis vi har råd til en Lada så hjelper det ikke å drømme om en Rolls-Royce, uttalte Gunn Marit Helgesen (H) i fylkesutvalget i dag.

– Vi har vært veldig klare på at rammen er 618 millioner kroner. Da er det overraskende at det står i anbudspapirene at 618 ikke er bindende, sa hun videre.

– Hva gikk galt med kommunikasjonen når vi nå har 740 millioner kroner i en ramme? Dette handler ikke bare om Skien videregående skole. Dette handler også om en rekke andre skoler vi skal ivareta, sa Knut Morten Johansen (Frp).

– Bestillingen var krystallklar

Han fikk støtte av partikollega Gry Anette Rekanes-Amundsen, som mente at det var noe alvorlig galt med dialogen når fylkesrådmannen mente at det kunne komme ekstra kostnader.

Gry-Anette Rekanes Amundsen

Gry Anette Rekanes-Amundsen (Frp).

Foto: Roald Marker

– Jeg oppfattet at bestillingen var krystallklar fra sist gang: Bygg en skole til 618 millioner kroner, der alle rom var inne, sa hun.

Fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF) mente også at bestillingen ikke kunne vært klarere og bedre kommunisert.

Gode intensjoner

Terje Riis Johansen sa at det var mange gode intensjoner med prosjektet i utgangspunktet, men at det etter hvert har skapt usikkerhet.

– Hvis rådmannen setter seg i våre sko så har vi fått innspill gjennom våren som har gitt oss mer usikkerhet, enn sikkerhet, sa han.

– Jeg har misforstått

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen mener det dreier seg om en misforståelse.

Evy-Anni Evensen

– Jeg syntes det er veldig synd, for her er det veldig mange politikere, elever og lærere som ønsker seg en ny skole raskt, og jeg har lovet at vi skal gjøre alt vi kan for å få dette på plass så raskt som mulig, sa Fylkesrådmann Evensen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Jeg har misforstått politikernes bestilling. Rett og slett, og det beklager jeg dypt. Jeg har tolka det sammen med fagfolk som har gitt meg råd, og det har vært en felles forståelse på at vedtaket er slikt som vi har levert i dag, sa Fylkesmannen.

Entreprenøren Skanska og arkitektene orienterte i dag fylkesutvalget om byggingen av ny Skien videregående skole. De mente det var gjort grundig forarbeid som reduserte behovet for nye innspill.

– Vi har jobbet gjennom prosjektet helt fra mulighetsstudie og ned til minste detalj, hvor vi nå har levert forprosjektet, og mer detaljert enn man normalt gjør et forprosjekt, sa Even Larsen, prosjekteier og distriktsleder i Skanska.