NRK Meny
Normal

Fylkesrådmannen grillet om nye Skien videregående

SKIEN (NRK) Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen ble i dag stilt til veggs av kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune om den nye videregående skolen i Skien. Kontrollutvalgsleder Per Lykke ville ha svar på anklager om budsjettsmell.

Nye Skien videregående skole

SKISSE: Her er en illustrasjon av hvordan den nye videregående skolen på Klosterøya i Skien skal bli seende ut.

Foto: Illustrasjon: Skanska

Kontrollutvalgsleder Per Lykke

Kontrollutvalgsleder Per Lykke vil ha svar på hva som faktisk har skjedd i prosessen om den nye videregående skolen på Klosterøya.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Kontrollutvalget kalte inn fylkesrådmannen i Telemark på teppet for at hun skulle svare på spørsmål om den nye videregående skolen på Klosterøya i Skien.

Møtet startet klokken 10, og kontrollutvalgsleder Per Lykke gikk hardt ut mot fylkesrådmannen. Han stilte blant annet spørsmål om hva som egentlig er vedtatt om den nye skolen.

– Har politikerne vedtatt en skole med funksjoner som nå ikke er med, spurte Lykke, som også lurte på om det er delegert for mye ansvar til administrasjonen.

Anklager om budsjettsmell

Politikere satt måpende tilbake etter et møte med fylkesrådmannen for to uker siden. Etter møtet påsto politikerne at den nye skolen til 618 millioner kroner er planlagt uten kantine, dansesal og andre viktige rom.

– I det siste politiske vedtaket vi gjorde, var alle disse elementene på plass. Vi trodde at vi har bestilt et komplett skoleanlegg, sa tidligere leder for hovedutvalg for oppvekst, Jørund Ruud (Ap) til NRK etter møtet.

Saken fortsetter under bildet.

Nye Skien videregående skole

Skolen er foreløpig anslått å koste 618 millioner kroner, men fylkesrådmannen kan ikke si om det blir den endelige prislappen på skolen. Det endelige budsjettet skal vedtas av politikerne i juni.

Foto: Illustrasjon: Skanska

Lykke spurte i dag hva fylkeskommunen egentlig har bundet seg opp til når det gjelder entreprenørfirmaet Skanska, som har fått i oppdrag å bygge skolen.

– Hva slags kontrakt er egentlig bindende med Skanska. Det har vi egentlig ikke fått svar på, presiserte han.

Ifølge fylkesadvokat Birgitte Thomassen Garvik har fylkeskommunen kun forpliktet seg til Skanska på forprosjektet til skolen. Lykke undret seg over om fylkeskommunen fritt kan sparke Skanska uten at det medfører store erstatningssøksmål, og ifølge Garvik kan de si opp avtalen hvis det er vesentlige endringer. Fylkesrådmannen på sin side sier hun er fornøyd med samarbeidet med entreprenøren.

– Da vi startet planleggingen, begynte vi med drømmeslottet. Nå planlegger vi den skolen dere har bestilt. Vi jobber veldig godt sammen med Skanska og skal legge frem plan og budsjett, sa Evensen.

Mener hun har kontroll

Evy-Anni Evensen

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen måtte i dag svare for seg om nye Skien videregående skole.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen sa i dag at hun er glad for å få anledning til å gå gjennom saken overfor kontrollutvalget.

Evensen har hele tiden holdt fast på at det ikke er snakk om en budsjettsmell og at skolen er planlagt med alle sentrale rom, som kantine og dansesal. Hun mener politikerne misforstod henne på møtet for to uker siden og at skissen der sentrale rom er utelatt står i et internt notat som ikke gjelder i dag.

– Jeg opplever at vi har kontroll, men det jeg må ta med meg er at den opplysningen som ble gitt i fylkesutvalget i går ble misforstått, og det må jeg ta på min kappe, har Evensen tidligere uttalt til NRK.