NRK Meny
Normal

Fotfølges av Nav på jobb

I et nytt prosjekt jobber Nav-ansatte sammen med arbeidssøkere. Håpet er at tettere oppfølging skal gjøre veien tilbake til arbeidslivet kortere.

NAV-prosjekt

Mari Engseth Kåsa fra Nav jobber sammen med arbeidssøker Christopher Berg Olsen. Ønsket fra NAV sin side er å få bedre oversikt over kvaliteter og eventuelle mangler hos de som søker jobb.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– De sørger for at jeg kommer meg opp om morgenen. Jeg jobber fysisk, og får det på CV-en. Praksis er definitivt bedre enn å sitte hjemme å søke jobber, sier Christopher Berg Olsen.

Han er en del av et prosjekt hos Nav Bamble i Telemark. I prosjektet samarbeider Nav tettere enn vanlig med arbeidssøkere. Blant annet ved at Nav-ansatte er med ut på jobb.

NAV-ansatte er med arbeidssøkere ut på jobb.

– Jeg får helt andre forutsetninger for å skjønne hva det faktisk er snakk om. Jeg kan si til bedrifter at jeg vet at han er god på dette, for det har jeg faktisk sett. Også kan jeg si at han må lære seg noe annet. Jeg får god oversikt, sier Mari Engseth Kåsa i Nav.

Raskere tilbake i jobb

Ifølge Navs egne erfaringer fungerer det spesielle samarbeidet godt.

– Vi ser at vi bruker kortere tid på avklaring og tilbakeføring til arbeidslivet. Folk får rett og slett raskere jobb når vi samarbeider på denne måten, sier prosjektleder Anita Kjærra Williams.

Anita Kjærra Williams

Prosjektleder Anita Kjærra Williams sier jobbsøkere raskere får arbeid gjennom ordningen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

I Norge i dag er omkring 82 000 mennesker arbeidsledige, eller arbeidssøkere på tiltak. Telemark er blant fylkene i landet med høyest arbeidsledighet. Fra Nav sin side er håpet at prosjektet skal gi flere en mulighet til jobb.

– Dette er trygt og godt for dem som søker jobb. De har noen de kjenner med seg i situasjonen, og for mange oppleves det veldig bra, sier Williams.

– Lettere å si ja til arbeidssøkere

Også for dem som vurderer å ta inn en person i arbeidstrening eller praksis fungerer ordningen godt.

– Terskelen for å si ja går ned. At de som kommer hit i praksis får tett oppfølgning fra Nav gjør at vi vet at de som kommer er ekstra motiverte, sier Elg Ragnar Tunes i ØPD.

Elg Ragnar Tunes, ØPD

Elg Ragnar Tunes i ØPD sier tett oppfølgning fra Nav gjør det lettere å si ja til arbeidssøkere.

– Jeg synes ikke det gjør noe at Nav fotfølger meg. Det er greit at de vet hva det handler om. Jeg tror de lærer mye av dette, sier Christopher Berg Olsen.

Les også:

Nav-ansatte er med ut på jobb i kortere perioder. Det kan være noen dager sammenhengende, eller bare en stikkprøve nå og da. For Mari Engseth Kåsa i Nav Bamble er denne dagen preget av tungt fysisk arbeid.

– Jeg kjenner at jeg jobber. Men jeg ber mine kandidater om å gjøre det, da bør jeg jammen gjøre det selv også, smiler hun.

 • Nesten 8 millionar til TV-aksjonen

  Telemark har samla inn 7 851 534 kroner til årets TV-aksjon. Bidraget per person i fylket er 45,30 kroner, landsgjennomsnittet er 41,55 kroner. Vinje kommune gav mest per innbyggjar, med 109,59 kroner.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.