NRK Meny
Normal

Flere kommuner øker eiendomsskatten

PORSGRUNN (NRK): Kommunene sender regningen for lavere skatteinntekter til huseierne. Dermed blir eiendomsskatten satt opp flere steder.

Blindtarmen i Kragerø

Kragerø var den første kommunen i Telemark som innførte eiendomsskatt for alle, også hytteeierne.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Økt arbeidsledighet og kraftig nedgang i skatteinntektene har gjort at svært mange

Jan Erik Isaksen

Jan Erik Isaksen synes ikke noe om økningen i eiendomsskatten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

kommuner nå ser seg om etter alternative inntektsmuligheter. I Porsgrunn øker eiendomsskatten med 25 prosent, og mange andre kommuner følger etter. Det svir for huseierne.

– Jeg synes det er mye, sier Jan Erik Isaksen.

Han er ikke den eneste som reagerer på regningen som nylig kom i posten. Flere tusen kroner mer vil kommunen ha i kommunale avgifter og eiendomsskatt.

Skylder på inntektssvikt

Per Wold

Rådmann i Porsgrunn, Per Wold, sier eiendomsskatten kan bli satt ytterligere opp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Svikt i skatteinntekter blir ikke kompensert i de inntektene staten tildeler kommunene, og det er også ganske kraftige økninger, særlig innen barnevern og sosialtjenester, sier rådmann i Porsgrunn, Per Wold.

Kommuneorganisasjonen KS har gjort en undersøkelse der rundt halvparten av kommunene har svart. Bortimot 40 prosent sier at kommunene øker eiendomsskatten med mer enn lønns- og prisveksten.

– Man bruker da den inntektskilden man har mulighet til. Hvis man har store investeringsplaner, er det kanskje den eneste måten å gjennomføre slike løft på, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Gunn Marit Helgesen

KS-leder Gunn Marit Helgesen sier kommunene bruker en inntektskilde de har mulighet til å justere selv.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Flere skrur opp skatten

KS har tatt opp saken med regjeringen og Stortinget i håp om at kommunene kan få kompensert for skattenedgang og bortfall av statlige støtteordninger. For også i kommuner der regjeringspartiene sitter med makta, øker eiendomsskatten.

I høyrekommunen Haugesund øker eiendomsskatten med 100 prosent. Bergen, som kuttet ut eiendomsskatten i 2011, gjeninnfører den nå i 2015. Også flere kommuner som aldri før har hatt eiendomsskatt, innfører det nå.

Kan øke ytterligere

Turid Norling

Turid Norling sier økningen i eiendomsskatten vil gå utover de svakeste i samfunnet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Rådmannen i Porsgrunn sier at den politiske viljen til å redusere tjenestetilbudet er liten, både lokalt og sentralt.

– Jeg ser ikke bort ifra at vi øker til 7 promille på eiendomsskatten. Det er faktisk den eneste inntekten kommunen har styring med selv, sier Wold.

Innbyggerne må dermed forberede seg på en enda større regning neste år.

– Vi vanlige klarer oss, men det er de svake og de som har lite som kommer til å slite. Det synes jeg er veldig synd, sier Turid Norling til NRK.

  • Knakk stolpe-slo hull i hustak

    Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

  • Politiet ber om tips etter overfall

    Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.