Ålesund kommune nedringt av sjokkerte innbyggere

Etter at kommunen kom med nyheten om tredobling av eiendomsskatten har servicetorget hatt fullt opp med frustrerte innringere.

Ålesund Rådhus

Servicetorget ved Ålesund kommune har blitt nedringt etter at eiendomsskatten ble nesten tredoblet.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Kommunen har fått en flom av spørsmål og klager etter at folk har fått brev om hva de skal betale i eiendomsskatt. De har fått flere hundre telefoner daglig om samme tema.

– Mange er veldig hissige med det samme de ringer. Men vi prøver så godt vi kan å roe dem ned ved å forklare hvorfor det er slik, sier Mette Myrseth, teamleder ved Servicetorget i Ålesund.

Tredobling

To promille blir fort flere tusen kroner når ligningsverdien av boligen blir ganga med fire.

– Det er nesten tre ganger så mye i forhold til det du betalte i fjor, sier Myrseth.

Ligningskontoret er rette plassen å kontakte hvis det er mistanke om at ligningsverdien er feil. Og det kan det hende at den er.

– Det kan oppstå feil, spesielt når det gjelder boligarealet, forteller May-Gunn Nordstrand, rådgiver i Skatteetaten Midt-Norge.

Boligarealet har uansett mye å si for ligningsverdien. Eiendomsskatten på mange tusen kroner kan bli vanskelig å betale for enkelte. Men det er mulig å søke om nedsettelse.

Servicetorget i Ålesund kommune har fått ein flaum av spørsmål og klager etter at folk har fått brev om kva dei skal betale i eigedomsskatt. Svært mange reagerer på ei tredobling frå fjoråret.