Hopp til innhold

Telen var en lite vennlig person

Kartet over Sør-Norge på 1600-tallet mangler en stor del. Telemark er bare en flekk med et vann i midten. Grunnen er at kartografene ikke turte å nærme seg Telemark.

Telemark 1600 tallet

Slik ble kartet over Sør-Norge etter kartografene fikk beskjed om å holde seg langt unna Telemark. Kartet ble ferdig i 1640.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Da kartografer kom fra Amsterdam for å kartlegge deler av Norge fikk de beskjed om å ikke reise til Telemark. Sjansen for å komme levende tilbake var svært liten.

– Folkene i Telemark var lite vennlige og svært lite gjestfri. Telemarkingene hadde en tendens til å slå i hjel folk de ikke likte, forteller Johan Ziener Thronsen, eier av Z-Museum i Treungen i Nissedal .

Mange skrekkhistorier

Han forteller at det var flere skrekkhistorier fra Telemark som vandret på den tiden. Det var blant annet funnet flere lik i myren bak huset til en kvinne i Seljord. Hun hadde et vertshus og skal ha ranet og drept de besøkende før hun plasserte likene i myra.

Presten i Vinje hadde skrevet til prosten i Oslo. Der skreiv han at det måtte bli orden på folkene som bodde der, for det var tredje søndagen på rad de opplevde drap på kirkebakken.

Thoresen Z museum

Johan Ziener Thronsen er eier av Z museum.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Thronsen sier at dette er noen av mange historier som førte til at kartografene ikke turte å nærme seg Telemark, derfor ble det heller ikke tegnet noe kart over stedet.

– De visste det var noe vann der og mye fjell, så de tegnet en fjellrekke og et vann i midten og sa seg fornøyd, sier Thronsen.

Driver museum

Det er på Z-Museum i Treungen kartet henger. Et museum med mange forskjellige avdelinger hvor det blant annet finnes biler, gruveutstillinger og historie fra andre verdenskrig

– Vi har veldig mye forskjellig, og det er det som gjør det så spennende, sier Thronsen.

Johan Thronsen sier selv at han kommer fra en familie som ikke likte å kaste ting. Derfor har mange interessante ting samlet seg opp over en periode på over 100 år. Han bestemte seg for å åpne et museum så alle kan komme og se det de har fått tak i gjennom årene.

kjeks sydpolen

Denne kjeksbiten har vært med til Sydpolen og tilbake. Den hang i stua til Thronsen under oppveksten. Nå er den en del av museum Z.

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Vi har også åpent for at andre kan stille ut tingene sine her om de er interessante nok, fortsetter Thronsen.

Z-Museum er sesongåpent fra påsketider og det er flere tusen som besøker museet i den lille bygda Treungen i Nissedal kommune hvert år.