NRK Meny
Normal

Telen var en lite vennlig person

Kartet over Sør-Norge på 1600-tallet mangler en stor del. Telemark er bare en flekk med et vann i midten. Grunnen er at kartografene ikke turte å nærme seg Telemark.

Telemark 1600 tallet

Slik ble kartet over Sør-Norge etter kartografene fikk beskjed om å holde seg langt unna Telemark. Kartet ble ferdig i 1640.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Da kartografer kom fra Amsterdam for å kartlegge deler av Norge fikk de beskjed om å ikke reise til Telemark. Sjansen for å komme levende tilbake var svært liten.

– Folkene i Telemark var lite vennlige og svært lite gjestfri. Telemarkingene hadde en tendens til å slå i hjel folk de ikke likte, forteller Johan Ziener Trondsen, eier av Z-Museum i Treungen i Nissedal .

Mange skrekkhistorier

Han forteller at det var flere skrekkhistorier fra Telemark som vandret på den tiden. Det var blant annet funnet flere lik i myren bak huset til en kvinne i Seljord. Hun hadde et vertshus og skal ha ranet og drept de besøkende før hun plasserte likene i myra.

Presten i Vinje hadde skrevet til prosten i Oslo. Der skreiv han at det måtte bli orden på folkene som bodde der, for det var tredje søndagen på rad de opplevde drap på kirkebakken.

Thoresen Z museum

Johan Ziener Thronsen er eier av Z museum.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Trondsen sier at dette er noen av mange historier som førte til at kartografene ikke turte å nærme seg Telemark, derfor ble det heller ikke tegnet noe kart over stedet.

– De visste det var noe vann der og mye fjell, så de tegnet en fjellrekke og et vann i midten og sa seg fornøyd, sier Trondsen.

Driver museum

Det er på Z-Museum i Treungen kartet henger. Et museum med mange forskjellige avdelinger hvor det blant annet finnes biler, gruveutstillinger og historie fra andre verdenskrig

– Vi har veldig mye forskjellig, og det er det som gjør det så spennende, sier Trondsen.

Johan Trondsen sier selv at han kommer fra en familie som ikke likte å kaste ting. Derfor har mange interessante ting samlet seg opp over en periode på over 100 år. Han bestemte seg for å åpne et museum så alle kan komme og se det de har fått tak i gjennom årene.

kjeks sydpolen

Denne kjeksbiten har vært med til Sydpolen og tilbake. Den hang i stua til Thoresen under oppveksten. Nå er den en del av museum Z.

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Vi har også åpent for at andre kan stille ut tingene sine her om de er interessante nok, fortsetter Trondsen.

Z-Museum er sesongåpent fra påsketider og det er flere tusen som besøker museet i den lille bygda Treungen i Nissedal kommune hvert år.

 • Legger ned Mandheimen

  Mandheimen asylmottak på Rjukan blir lagt ned. Formannskapet i Tinn fikk beskjeden fra UDI rett før sitt budsjettmøte i dag. Det har konsekvenser for skole, barnehage og helse. Formannskapet har derfor utsatt budsjettbehandlingene i en uke.

  Mandheimen på Rjukan
  Foto: Per Berntsen/Riksantikvaren
 • Må levere navneforslag

  Telemark og Vestfold må levere inn et felles navneforslag før jul. Det sa statssekretær Paul Chaffey da han besøkte det felles fylkestinget i dag. Forslaget skal behandles før det levers til Stortinget for endelig vedtak neste år.

  Statssekretær Paul Chaffey (H) felles fylkesting
 • Bokhandlerprisen til Flatland

  Landets bokhandlere har latt seg begeistre av Helga Flatlands roman «En moderne familie» og tildeler henne Bokhandlerprisen for 2017. Flatland danket ut forfattere som Lars Saabye Christensen, Tom Egeland, Jan Kjærstad, Frode Tiller, Maja Lunde og Maria Parr.

  kvinneansikt. forfatterportrett
  Foto: Studio Vest / Aschehoug forlag
 • Ekstrapenger til Telemarkskanalen

  Telemarkskanalen får to millioner ekstra til vedlikehold, noe som betyr totalt seks mill. neste år. Det er et resultat av forhandlingene mellom støttepartiene og Regjeringen om neste års statsbudsjettet, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF.

  Bandakkanalen
  Foto: Anne Lognvik / NRK