NRK Meny
Normal

Fikk hjelp fra UD til å fly hjem

I kveld landet flyet med de 80 elevene og lærerne fra Seljord folkehøgskule i Norge. UD sier til NRK at det er færre enn tre personer de ikke har fått kontakt med i Nepal akkurat nå.

Elever fra Seljord tilbake i Norge

Elever fra Seljord folkehøgskule kysser bakken på Gardermoen etter å ha landet i Norge.

Foto: Privat

Norwegian-flyet med elevene landet på Oslo lufthavn like før klokka 20 onsdag kveld etter en mellomlanding i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

– UD har klart å få elevene og lærerne om bord i det flyet som tok med seg Norsars redningshunder til Nepal. Når dette Norwegian-flyet skulle tilbake, så var det kapasitet til å ta med i underkant av 100 passasjerer. 83 av disse er norske statsborgere. Det er også med andre nordiske statsborgere, samt en ire, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til NRK.

Ønsket raskt hjem

– Via vår ambassade i Katmandu har vi vært i løpende kontakt med folkehøgskolen, og de har vært tydelig i ønsket om å komme hjem så raskt som mulig. Derfor var det veldig bra at det gikk an å få til en transport tilbake med det Norwegian-flyet. Det var jo god plass tilbake, siden det ikke hadde noe oppdrag med å frakte noen fra Katmandu i utgangspunktet. Så her var det bare å trå til, sier Bjåstad.

Rune Bjåstad

Rune Bjåstad er kommunikasjonsrådgiver i UD.

Foto: UD

Ikke alle nordmenn som vil bort fra Nepal, har kommet med flyet. Det er mange som ikke har vært i stand til å dra foreløpig, siden de ikke har vært på plass i Nepal, eller av andre grunner - at de ikke har villet reise eller kunnet reise, ifølge UDs kommunikasjonsrådgiver.

– Det er fremdeles slik at vi ikke evakuerer nordmenn. Det som er situasjonen, er at de som er i Nepal i utgangspunktet må kontakte flyselskap, reiseselskap eller forsikringsselskap for å komme seg hjem. Dette er i hvert fall foreløpig ikke en situasjon der vi evakuerer noen.

De 70 elevene og ti lærerne fra Seljord folkehøgskule, som opplevde jordskjelvet i Nepal, landet på Gardermoen for en time siden.

Få de ikke har oversikt over

Har UD kontroll over situasjonen for de fleste nordmennene i området?

–Heldigvis er det nå slik at for de aller fleste, så har vi klart å identifisere dem og komme i kontakt med dem. Det er likevel noen få vi ikke har full oversikt over. Men så langt vi vet er ingen nordmenn omkommet, og ingen er heller hardt skadd, sier Bjåstad.

Det er ifølge Bjåstad færre enn tre personer, fra den oversikten UD besitter nå, som de ikke har lyktes å få kontakt med, og som de har grunn til å tro befinner seg i området.

– Men det er ikke plikt for nordmenn å registrere seg når de oppholder seg i land utenfor Norge, så dette er et tall som er litt usikkert. Det vi tror er at det var rundt 300 nordmenn i Nepal da jordskjelvet skjedde.

Når nå flyet med elevene og lærerne fra skolen i Telemark har landet, er UDs ansvar over.

Elevene innkvarteres nå på hotell rett ved flyplassen, og der får foreldre og venner møte dem

– UDs rolle har vært å bistå elevene i å komme seg hjem. Når de nå lander i Norge, så er det Ullensaker kommune og primærhelsetjenesten der som har ansvaret for mottaket. I tillegg er det representanter fra UD og andre ambassader på Gardermoen. Men UDs ansvar er nå over når flyet lander på norsk jord, sier Bjåstad.

Seljord folkehøgskule

Seljord folkehøgskule har pyntet veggen på skolen foran turen til Nepal.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK